DELA

Har staden råd med en torrdocka?

Såg i tidningen att Mariehamns stad funderar på att bygga en torrdocka åt Pommern. Kostnaderna hade man visst preliminärt uppskattat till 5 000 000. Det är mycket pengar det. Det är lika mycket som Landskapsregeringen tvingades nalla från Pensionsfonden för att försöka trixa till ett överskott i bokslutet.

Eftersom jag inte skrivit om Pommern förr, så vet jag inte om man får ifrågasätta kostnader i detta sammanhang, eller om det är som i flykting”debatten” där en diskussion kring kostnader automatiskt ger skribenten en fulstämpel i pannan.

Det komiska är att när jag skulle avsluta min första insändare i flyktingfrågorna och funderade på en avslutande satir, så var en sprängning av Pommern av den återvändande terroristen ett alternativ, men jag tänkte att det är väl många som bara skulle vara glada om staden slapp kostnaderna.

Då hade jag ingen aning om hur stora kostnaderna verkligen var.

Entreprenören Jan-Erik Eklund, som själv äger något som i alla fall varit en torrdocka är mycket skeptisk till prislappen, och ger ett alternativ: Att staden köper hans docka för en betydligt billigare peng. Självklart har väl kommittén redan uteslutit enkla och billiga lösningar.

Tror vi att prislappen håller? I färskt minne finns ju hur det gick när man på museibyrån skulle göra nån renovering. Budgeten på 600 000 euro blev visst 2 600 000 utan att någon tydligen funderade på alternativ eller att helt sonika avbryta projektet.

Och visst är det lite intressant när man ser på andra problemområden i stan. Hur mycket asfalt kunde man få för pengarna? Men asfalten är dyr, och gatorna är tydligen i bra skick, enligt politikerna.

Såg att man skall arrangera ett seminarium om barnfattigdomen på Åland. Finns det någon kommitté för det? Seminariet skall ironiskt nog arrangeras på just Sjöfartsmuseet, som vill ha 5 000 000 för Pommern.

Och fattigpensionärerna. Får de någon kommitté? Och alla ungdomsföreningar, som får höjda hyror. Vad tycker de om att 5 000 000 satsas på Pommern?

Visst, detta är politiska prioriteringar. Men de känns ändå lite märkliga.

Det skall nog bli intressant att se vad prislappen slutar på i slutänden.

Det blir visst val i höst. Skall bli intressant att se om det finns någon kandidat som prioriterar annat än flyktinginvandring från Syrien och Pommerns torrdocka.

Stephan Toivonen