DELA
Foto: Carl-Anton Storbacka/SPT

Polisen varnar: Bedragarna fokuserar på äldre

Den åländska polisen har under de senaste månaderna registrerat cirka 20 bedrägerier där äldre personer blivit utsatta och bedragarna kommit över pengar.
”Bedragarnas eftersträvade brottsnytta har varit runt 700 000 euro”, skriver polisen på sin hemsida idag, där man även ber äldre att vara extra uppmärksamma och försiktiga.

Polisen har många gånger den senaste tiden informerat om en pågående trend med bedrägerier, men frågan är alltjämt lika aktuell då bedrägeriförsöken fortsätter.
”Det handlar om organiserad internationell brottslighet och fenomenet kommer inte att försvinna så länge det finns människor som låter sig luras”, skriver polisen på sin hemsida idag, 4 april.

Flera ålänningar har alltså blivit av med pengar, som omedelbart förflyttats till utländska bankkonton och studsar vidare till andra utländska konton.

”Allt sker inom loppet av minuter, vilket gör att det kan vara ytterst svårt att återfå pengar om de en gång gått vidare. Vissa gånger har bankerna i efterhand lyckats stoppa transaktionerna och vissa gånger har det gått att få pengar tillbaka på internationella judiciella vägar. Dock har bedragarna lyckats komma åt åtminstone runt 300 000 euro under den senaste månaden”, skriver polisen.

LÄS OCKSÅ

Enligt polisen är bedragarna pålästa och kan uppfattas som väldigt övertygande och samtalen kan pågå i flera timmar. Polisen misstänker att bedragarna väljer sina offer utifrån deras förnamn. Polisen publicerar inte namn på brottsoffer, men kan konstatera att offren i allmänhet har förnamn som är mer vanliga bland personer över 70 år. Offrens medelålder är 74.

Skydda dig mot bedragarna
1.    Lägg på luren, ge inte ut någon bankinformation per telefon
2.    Installera inga appar på telefonen eller på datorn och ta inte emot någon datasupport på detta sätt.
3.    Klicka inte på länkar som skickas per SMS, messenger eller andra sociala medier
4.    Ring bankens spärrtjänst omedelbart om du blivit utsatt

-Anhöriga, varna era äldre släktingar om detta fenomen, uppmanar polisen.