DELA
Foto: Jonas Edsvik

Polisen och Ålandsbanken varnar för grova bedragare

Polisen har under helgen och måndagen tagit emot flera anmälningar om grova bedrägerier samt försök till bedrägerier som skett runt om på Åland.

Enligt ett pressmeddelande från polisen har bedragarna tagit kontakt per telefon och presenterat sig som representanter för svenska företag och diskuterat problem med beställningar. ”Emellanåt har samtalet kopplats över till en annan bedragare som utgett sig för att vara banktjänsteman”, skriver man.

Genom samtalet har bedragarna fått den de talat med att ladda ner program till sina datorer eller surfplattor. ”Via dessa program har de kunnat ta kontroll över apparaten”, uppger man. Bedragarna har på detta sätt sedan kunnat tömma konton genom olika utlandsbetalningar.

Både Ålandsbanken och polisen varnar för bedragarna och uppmanar drabbade att kontakta sin bank och sedan polisens anmälningsmottagning på 018-527117, eller genom besök Strandgatan 27.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp