DELA
Foto: Jonas Edsvik

Patientflyget säkrat nästa vecka

– Vi har löst frågan om patienttransporter från måndag nästa vecka. Det säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob), i spåren av flygbolaget Air Leaps besked om att ställa in alla sina turer resten av den här veckan.

Enligt Christian Wikström har landskapsregeringen säkerställt att ett mindre plan transporterar patienter till riket från och med måndag.

– Vi har fokuserat på patienttransporterna. Två aktörer är aktuella, och vi diskuterar vilken av dem det blir imorgon onsdag.

Landskapsregeringen har vidare haft ett möte med de ansvariga för Air Leaps pågående rekonstruktion om den upphandlade flygtrafiken mellan Sverige och Åland.

– Der är ett avtal där vi har kommit överens om ett visst antal turer om dagen. Nu inväntar vi svar från Air Leap om de kan uppfylla avtalet och om de kan ge en garanti för en kontinuitet. Det åländska samhället blir lidande om flygtrafiken inte fungerar, och behovet måste uppfyllas oavsett hur det går med Air Leap. Det finns andra bolag som kan erbjuda motsvarande trafik, men vi är inte där ännu, säger Christian Wikström, som utlovar mer information så fort landskapsregeringen fått svar från Air Leap om när de kan återuppta trafiken.

– Så här ser det ut just nu, summerar han.

Förlorar inga pengar

Per-Erik Cederkvist, upphandlare vid landskapets infrastrukturavdelning, säger till Nya Åland att eftersom Air Leap fakturerar landskapet i efterhand för flygningarna så riskerar landskapet inte att förlora några pengar den vägen.

– Det som blir ofluget står inte heller landskapet för. Sålunda har vi inte där någon större risk att förlora pengar. Som bäst tittar vi bland annat på hur de efterlever avtalet på grund av att de inte flyger.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp