DELA
Foto: Stefan Öhberg

Park Alandias andra byggetapp i full gång

Ny putsfasad mot Norra Esplanadgatan. Tredubbelt större lobby, större restaurang och ny reception. Sviter och festlokal i konferensvåningen.
Allt det och mycket mera håller som bäst på och växer fram under den andra etappen av Park Alandias stora hotell- och restaurangombyggnad som inleddes för snart ett år sedan.

Först renoverades flygeln där konferensavdelningen låg och där det också fanns hotellrum. Efter ombyggnaden finns det nu 44 nyrenoverade hotellrum i flygeln som byggdes 1985.

Ombyggnadsetapp två är ännu mera omfattande än den första etappen. Nu pågår arbetet i den gamla längan, som byggdes inne på gården 1972, och huskroppen som vetter ut mot Norra Esplanadgatan och lindallén. De tidigare 46 hotellrummen blir 45 när ombyggnaden är klar, och tre nya sviter byggs där tidigare ägaren SF-Line (numera Viking Line) hade kontor.

När den pågående ombyggnaden är klar nästa år är hela anläggningen totalrenoverad och antalet hotellrum är allt som allt 92.

När man betraktar rivningskaoset är det svårt att föreställa sig att ombyggnaden ska vara avslutad om bara ett halvår.

All inredning har avlägsnats ända till betongväggarna. Ovanpå den nuvarande lobbyn gapar ett stort hål för en ny trappa till övervåningen. I korridorerna rivs väggar av tegelsten som ligger i högar och gamla elledningar hänger lösa överallt. Det pikas och borras och byggjobbare rör sig överallt.

Men Jesper och Zaida Blomsterlund, som tillsammans äger driftsbolaget för anläggningen, verkar trots det lugna.

– Det har varit ett intressant pussel att få ihop allt. Vi är jättenöjda med etapp ett och det här blir i mångt och mycket en kopia, säger de och berättar att de fått fin respons på den färdiga delen av gästerna.

Läs mer i måndagens Nya Åland!