DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>HET DEBATT Offentlig vård kontra privat, höjda avgifter och sänkta kostnader – debatten om ÅHS går het både i lagtinget och utanför. Ansvariga ministern Wille Valve svarar på frågorna.

Osthyveln räcker inte

Höjda patientavgifter. Det kan bli verklighet för ÅHS.

– Osthyveln räcker inte längre, säger ansvariga ministern Wille Valve (M).
I går publicerade Nya Åland en insändare av läkaren Mogens Lindén där han bland annat undrar vad landskapsregeringen vill spara på inom ÅHS.

Valve påpekar att landskapets hållbarhetsgap är 20 miljoner euro och att ÅHS bruttokostnader från bokslutet 2010 till budgeten 2016 har ökat med 19 miljoner.

– 19 miljoner på sex år är mycket pengar. Målet är att få ner kostnaderna inte bara inom ÅHS utan också inom andra verksamheter. Det handlar om hur vi kan göra saker annorlunda.

Ministern säger att det finns många konstruktiva element i Lindéns insändare.

– Att resurserna är begränsade vet alla och ÅHS söker hela tiden lösningar för att minska kostnaderna.

En fråga han vill driva är att öka ÅHS självfinansieringsgrad, hur stor del av kostnaderna som ska täckas av sjukvårdsavgifter.

– 2010 var självfinansieringsgraden 10,4 procent. I budgeten för nästa år är den bara 7,6 procent.

Så då blir det höjda patientavgifter?

– Vi ska se över patientavgifterna och titta på vilka patientgrupper vi kan justera avgifterna för. Vi har skrivit in i regeringsprogrammet att utsatta grupper inte får drabbas. Men jag är övertygad om att det finns patientkategorier som kan betala mera.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!