DELA
Foto: Joakim Holmström

Nya specificeringar om folksamlingar

Tillställningar för upp till 500 besökare tillåts från och med 1 juni, men arrangören måste kunna säkerställa att anvisningarna om att förhindra coronavirussmitta följs, skriver regionförvaltningsverken i ett pressmeddelande.

– Regionförvaltningsverken har beslutat att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med under 50 personer är tillåtna från och med 1 juni. Om man vid arrangemangen följer THL:s anvisningar kan man dessutom ordna tillställningar med 50–500 personer, skriver myndigheten vidare.

Det är arrangören som bär ansvaret för att coronavirussmittan inte sprids. Direktiven gäller både inomhus och i begränsat utrymme utomhus.

– Våra bestämmelser är av allmän karaktär och vi tar i dem inte ställning till enskilda evenemang. Varje evenemangsarrangör eller aktör ska själv avgöra hur den kan iaktta bestämmelserna om begränsning av kundantalet, säkerhetsavstånden och hygienrekommendationerna i den egna verksamheten och genomföra verksamheten, tillställningarna och evenemangen så att sjukdomsläget inte förvärras.

Tillställningar med över 500 personer är fortsättningsvis förbjudna till 31 juli. Regionsförvaltningsverken skriver också att lättnaden av restriktionerna inte ska tas som en uppmuntran.

Landskapsregeringen arbetar intensivt med att tolka de nya direktiven, enligt landskapsläkare Knut Lönnroth.

– Jag kan inte berätta mer om det i nuläget, vi för fortfarande diskussioner internt om detta och jag har fullt upp med det just nu.