DELA
Foto: Ida K Jansson

Ny avfallslag ska lösa skrotbilsproblemet

Förslaget till ny avfallslag ska lösa problemet med övergivna bilar på Åland. I första hand ska eventuella ägare kontaktas – men om det inte lyckas faller det på myndigheterna att forsla bort fordonet.

– För detta kan det finnas behöv för ett upplag eller avställningsplats, konstaterar miljöminister Camilla Gunell (S).
Nya Åland skrev om lagförslaget redan i början av december och i går togs det upp till behandling i plenum. Förslaget handlar egentligen om cirkulär ekonomi – hur avfall kan bli en ekonomisk tillgång och hur man kan spara resurser, energi och pengar på återanvändning. I förslaget betonas också vilka delar av avfallshanteringen som är konsumentens respektive producentens ansvar och producentansvaret utökas till att omfatta material som däck och tidningar.

– Det är en lagstiftning som är starkt styrd av EU och förslaget säkrar efterlevandet av EU:s krav, sade Gunell i måndagens plenum.

Enligt Gunell har lagförslaget, som är omfattande, bemötts med främst positiv respons, något som bekräftades av bland andra liberalerna Ingrid Johansson och Torsten Sundblom.

– Det är ett efterlängtat förslag, framförallt för de som bor i norra Mariehamn där stadsbilden förfulats av skrotbilarna vid Nabben, kommenterade Ingrid Johansson.

Dock ifrågasattes avfallsavgifterna av Runar Karlsson (C) som menade att dyra avgifter avskräcker kommuninvånarna från att föra bort sitt avfall och i stället väljer att bränna det hemma.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!