DELA
Foto: Privat

Nöjda ålänningar på försvarskurs i Säkylä

– En jättebra kurs.Det säger Anders Wiklund, en av de cirka 40 åländska deltagarna i lokalförsvarskursen som ordnades av Försvarsutbildningsföreningen (MPK) i Säkylä utanför Björneborg i helgen.

Vapenhantering, pansarvärn, minfält, hantering av krigsskador och krypterad kommunikation var några av de färdigheter som deltagarna fick lära sig om.

– Det var intensiva dagar, säger Anders Wiklund, till vardags Ålandschef på svenska vindkraftsbolaget OX2.

– En del av kursen var i klassrum men väldigt mycket var praktiskt: vi grävde ner och upp minor, sköt med lösa pansarvärnsskott, sköt med stormgevär i simulator, och övade hur man sätter på sig utrustning vid gasattack och kommunicerar krypterat.

Av de åländska deltagarna var en handfull kvinnor. Anders Wiklund beskriver gruppen som ”ett tvärsnitt av de åländska samhället”.

– Vi blev väldigt väl mottagna. De försökte genomföra kursen på svenska så långt det gick, även om försvarsspråket är finska. Det var en fantastisk upplevelse, och jag hoppas att fler ålänningar får möjlighet att gå den här kursen. Och vi som gått den vill gärna ha en fortsättning.

Han betonar att de åländska deltagarna stöder Ålands demilitarisering fullt ut.

– Det handlar om att vara beredd och om att kunna stötta det finska försvaret om det uppstår en situation då Åland är i fara.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp