DELA
Foto: Erkki Santamala

Nattarbetande hushållsmaskiner utgör brandrisk

Räddningsverket avråder från att köra diskmaskiner och tvättmaskiner på natten, på grund av brandrisken. De varnar också för att använda laddare nattetid.

Nya Åland skrev i går om att man kan få ner sin elräkning genom att köra hushållsmaskiner på natten när strömmen är billigare. Nu varnar dock Räddningsverket allmänheten från att starta disk- eller tvättmaskinen och sedan gå och lägga sig.

”Att använda hushållsmaskiner såsom diskmaskiner, tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och olika typer av laddare oövervakade nattetid innebär en ökad risk att man inte hinner vakna om det börjar brinna”, skriver Räddningsverket på sin Facebooksida.

Brandspridning kan ske snabbt

Räddningsverket påminner om att man ska ha uppsikt över maskinerna när man använder dem, och att apparater som fattar eld oövervakade leder till större brandspridning samt totalskador där även dödsfall förekommer.

”Brandvarnare är lagstadgat och effektivt men detta till trots reagerar den vakna människan snabbare än den som sover. Brandvarnaren reagerar inte förrän röken har nått den och brandspridning kan ske snabbt”, skriver Räddningsverket.

Om man vill spara el bör man enligt Räddningsverket använda maskinernas energisnåla program i stället för att lämna dem utan uppsikt på natten.