DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>OROLIG Centerveteranen Roger Nodlund ser fredagens löftessvek som ett tecken på ett större hot mot självstyrelsen från statsmaktens sida.

”Motstånd mot stödet hela tiden”

Kunskapen om och respekten för Åland som självstyrt område urvattnas allt mera i Helsingfors och det oroar Centerveteranen Roger Nordlund.

– Det svikna löftet om vindkraftsstödet är ett tydligt tecken på det.
Alla nyckelpolitiker i regeringen i fråga om vindkraftssveket har partibeteckningen (C) – statsminister Juha Sipilä, arbets- och näringsminister Olli Rehn och Ålandsminister Anne Berner.

Vad var det som hände?

– Ärendet fastnade i tjänstemannaberedningen där det har funnits motstånd mot stödet till Åland hela tiden. Den sittande regeringen kände sig kanske lite bunden eftersom löftet till Åland gavs av den förra regeringen.

Ska inte givna löften hålla över flera regeringar?

– Jo, naturligtvis. Ett löfte på statlig nivå ska man kunna lita på och vi har alltid tidigare kunnat lita på att ingångna avtal håller. Men i praktiken verkar det spela en roll att regeringarna byter.

Roger Nordlund har suttit länge vid makten och är nu för första gången i Centerns historia oppositionspolitiker. Också han är mycket besviken.

– Jag funderar framför allt på vilka slutsatser man ska dra av både det här svikna löftet och det som kan hända med Chips. Det visar hur viktigt det är att vi själva har bred kompetens så att vi kan ta vara på vårt samhälle. När vi blir beroende av utomstående är vi små.

– Det finns inte samma respekt för självstyrelsen längre.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!