DELA
Foto: Jonas Edsvik

Miljöfokus för nyutbyggd butik

Varuboden har satsat två miljoner på att renovera och bygga ut butiken i Jomala med 700 kvadratmeter. Med nya kylar, energisnål belysning och ekovaror i diskarna har miljötänk legat i fokus.

Planerna på att öppna en fjärde butik lever ännu.
– Miljötänk är viktigt och det syns i mycket av det vi gör, vi strävar till att vara så miljövänliga som möjligt , säger distriktschef Tomas Fagerström.

Varuboden, som redan är den näst största butiken i sitt slag i hela Finland, har utökat sin yta med 700 kvadratmeter och är nu totalt 2 100 kvadratmeter stort.

Minskar elförbrukningen

Miljön har legat i fokus under renoveringen och förutom de miljövänliga och ekonomiska kyldörrarna har även belysningen i butiken bytts ut från lysrör till led-lampor, vilket är ett miljövänligare alternativ. De nya led-lamporna minskar elförbrukningen med cirka 70 procent, berättar Fagerström.

Kylvätskan i butikens kyldiskar har bytts ut från en miljöskadlig vätska till alternativet koldioxid. De nya kylarna med glasdörrar ska minska elförbrukningen med 40 procent.

– Vi försöker tänka miljömässigt men vi måste också tänka ekonomiskt för att hålla ett lågt pris på våra produkter, säger Fagerström.

Investering på 2 miljoner

Renoveringen av butiken har kostat cirka två miljoner euro och att samarbeta med de lokala företagen under renoveringen har varit viktigt. Förutom fokus på miljön har Varuboden prioriterat att göra hyllgångarna rakare och bredare.

– Det nya utrymmet ger oss möjlighet att ta in cirka 1 000 nya produkter och vi har även haft möjlighet att utöka vårt sortiment med bland annat produktmärken från Sverige, säger Fagerström.

När det gäller nya anställningar har personalen utökats med några personer men om det behövs mera personal kan man veta först efter att man sett hur försäljningen i det nyutbyggda varuhuset går.

I den nyrenoverade butiken har även ett av Fazers butiksbagerier flyttat in.

– Det nya bageriet är det första av Fazers butiksbagerier på Åland, säger Fagerström.

Varuboden har inte haft något bageri tidigare.

Vad händer här näst?

– Det finns planer på en fjärde S-market på Åland, men inget är bestämt ännu.

Är det Maxinge området som gäller i så fall?

– Ja, det är väl där kundströmmen rör sig.