DELA
Foto: Niclas Nordlund
Ella och Katarina Granström kom till klimatmarschen med en egen skylt.

Marsch för klimatet samlade aktivister och gräsrötter

Regeneration Weeks klimatmarsch från Lilla holmen till landskapsregeringen i fredags samlade både aktivister, politiker och gräsrötter. Talarna var allvarliga: krisen har aldrig varit med akut.

– Det är första gången vi är med. Sara och hennes kompisar har lärt sig mycket om klimatet i skolan. Vi har pratat mycket hemma, om forskningen och vad man kan tro och inte tro på, säger Fia Hellsten från Godby, som deltog i klimatmarschen med sina döttrar Sara och Emilia.

Foto: Niclas Nordlund
Filippa Enroos sjöng för marschdeltagarna. I publiken fanns bland andra infrastrukturminister Christian Wikström, förvaltningsdirektör John Eriksson, finansminister Roger Höglund och kansliminister Harry Jansson.

Jomalaborna Ella Granström med mamma Katarina har också mött upp. Ella har en skylt på engelska med budskapet att vi måste rädda klimatet lika akut som vi skulle försöka rädda en som drunknar.

– Ser man någon som drunknar så hoppar man i och hjälper. Men när det gäller klimatet gör många det stora misstaget att tro att det händer långt i framtiden och långt borta, säger Ella Granström.

Hon vill se lagstiftning för att främja verksamheter som är klimatvänliga och stoppa sådana som är dåliga.

– Som det är nu så är sådant som är bra för klimatet mycket dyrare än det som är dåligt.

”Aldrig så allvarlig”

Alva Danielsson, svensk klimataktivist från Regeneration 2030, höll ett eldigt tal innan klimatmarschen avtågade.

– Klimatkrisen har aldrig varit så allvarlig som nu. Vi är på väg mot en tre graders uppvärmning av planeten, med förödande konsekvenser. Men historien och vetenskapen visar att sociala förändringar är möjliga. Kampen mot klimatkrisen, patriarkatet, rasismen … allt är samma kamp.

Foto: Niclas Nordlund
”We are unstoppable, another world is possible” (vi är ostoppbara, en annan värld är möjlig); så avslutade Alva Danielsson sitt tal inför klimatmarschen.

Kimberly Terry från Ålands natur och miljö kom ihåg hur badförbud aldrig förekom när hon var liten.

– Det är 25 år sedan. Nu är det förbjudet att bada i havet, på grund av cyanobakterier som bildas när havsvattnet är för varmt och för fullt med näringsämnen. Vi på Åland kan bättre!

Energiomställning

Klimatmarschen avslutades utanför landskapsregeringen. Där höll Nellie Höglund, medlem i Bärkrafts ungdomsråd, ett tal där hon sa att hon var för ung för att rösta men att hon inte ville leva i en värld där vädret är ett konstant hot.

Foto: Niclas Nordlund
Joel Lindholm, längst vill vänster, talade vid klimatmarschens ankomst till landskapsregeringen. Alva Danielsson och Kimberly Terry höll i banderollen.

– Klimatförändringen väntar inte in ekonomin. Vi kan inte äta eller dricka pengar, sa hon.

Joel Lindholm, ordförande för Finlands natur och miljö, kritiserade bland annat Finlands nya regering.

– Vi behöver en fullständig energiomställning som tar hänsyn till både mänskliga och naturliga behov. Att regeringsprogrammet även minskar invandring och mottagande av klimatflyktingar ser jag som ytterst problematiskt. Klimat- och biodiversitetskrisen är global och då kan vi inte stänga våra gränser och känslor.

Regeneration Week fortsätter ännu denna vecka.

REGENERATION 2030

Regeneration 2030 verkar för hållbarhet i Norden och Östersjöregionen.

Rörelsen sammanför aktivister i åldrarna 15–30 år för att dela kunskaper och lägga upp strategier.

Syftet är att bekämpa klimatkollapsen och bygga en hållbar framtid för alla.

Källa: regeneration2030.org