DELA
Foto: Stefan Öhberg

Unga ordnar klimatläger

– Alla är viktiga och alla kan påverka klimatförändringen till det bättre. Det, och hur vi kan påverka, är det viktigaste budskapet vi vill förmedla med klimatlägret.

Så förklarar Elvira Lobråten, en av ungdomarna i gruppen som planerat klimatlägret som ordnas för unga i åldern 13–18 år i Kumlinge skola den 8–10 februari, bakgrunden till arrangemanget.

Klimatförändringen, och hur den kan motverkas, engagerar unga.

– Det är vi unga som ska ta över jorden. Om vi vet hur och vad vi kan göra kan vi vända klimatångesten till något produktivt, förklarar ungdomarna i planeringsgruppen.

I augusti i fjol ordnades det första ungdomstoppmötet någonsin i Norden och i Östersjöregionen på Åland. Över hundra deltagare samlades för att diskutera vad som behöver göras för att förverkliga FN:s Agenda 2030 – ReGeneration 2030 – och mötet har inspirerat unga på Åland att starta en lokal rörelse för klimatet. Nästa år i augusti ordnas ungdomstoppmötet på nytt på Åland.

Den första aktiviteten är klimatlägret på Kumlinge som är kostnadsfritt för deltagarna. Arrangörer är SKUNK, Rädda Barnen och Ålands Natur & Miljö. Organisationerna är medaktörer i nätverket bärkraft.ax och vill bidra att unga får möjligheter att förändra det åländska samhället i en hållbar riktning.

Läs mer i måndagens Nya Åland!