DELA
Foto: Annica LindströmCamilla Gunell (S).

Mariehamn får sin första kvinnliga fullmäktigebas

Socialdemokraternas röstmagnet Camilla Gunell leder stadsfullmäktige under mandatperiodens två sista år och relativt färska S-ledamoten Jessy Eckerman ska svinga klubban i infrastrukturnämnden.
På tisdag ska stadsfullmäktige sammanträda för att utse fullmäktiges presidium och stadsstyrelse för fyra år framåt. Ett nytt fullmäktigemöte hålls tisdagen den 26 januari när ledamöterna i de nya nämnderna ska utses.

Men redan nu börjar det bli klart vilka politiker som får de tyngsta posterna.

Christian Beijar (S) fortsätter i ytterligare två år som fullmäktiges ordförande. Camilla Gunell (S), närings- och hållbarhetsminister i landskapsregeringen, tar över ordförandeklubban under mandatperiodens två sista år.

– Det blir första gången som stadsfullmäktige får en kvinnlig ordförande, säger Sara Kemetter som skött förhandlingarna för partiets räkning.

Kommer hon att hinna med ordförandejobbet i stadsfullmäktige samtidigt som hon är närings- och hållbarhetsminister i landskapsregeringen?

– Hon fick ett stort antal Mariehamnsröster i valet och vill engagera sig i stadspolitiken. Dessutom görs ju det största jobbet i stadsstyrelsen och i nämnderna. Vi har haft långa diskussioner i partistyrelsen och vi tycker att det här blir en bra helhet, säger Sara Kemetter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!