DELA

Ytterligare ett möte med räven i Lemland

Den nyfikna räven i Lemlandsskogarna verkar våga sig fram till många människor.
”Jag mötte räven första gången för en till två månader sedan. Den var då väldigt mager och kontaktsökande. Sedan dess har vi träffats rätt ofta.” berättar ytterligare en läsare.
Efter att Nya Åland i förra veckan berättade om ett ovanligt möte mellan människa och räv i Lemland har flera personer hört av sig och berättat om liknande upplevelser.
Såhär berättar en läsare som mailat till Nyans redaktion:
”Han är som en vän som kommer och hälsar på. Visst får han lite mat. Idag så ser han pigg ut och verkar klara sig rätt bra, men hade han inte fått en matbit då, så tvivlar jag på att han hade klarat sig. Det kom som en överraskning att han besöker många stugor.
Men helt orädd för mäniskor är han inte. En dag när jag gick ner till stranden med räven i släptåg, så lekte vi lite på stranden med ett vasstrå. Efter ett tag så kommer det en liten pojke med kikare cirka 100 meter bort, och tittar på oss.När jag sedan går upp, så tittar räven på den okända lilla grabben, och springer sedan iväg efter mig. Helt klart var att han kände en viss rädsla för grabben.”


Lär sig snabbt
”Så den är inte helt orädd för mäniskor, vilket kan vara rätt sunt för vilda djur. en samtidigt är den inte rädd för människor som varit snäll mot den tidigare. Jag tror att den är rätt så lättskrämd, och lär sig rätt snart var den inte är välkommen.
Halvtama djur är inget konstigt. I somras var det harar som sprang i en glädjecirkel på gräsmattan när jag kom hem och parkerade bilen. De lär sig rätt fort vad som är farligt, och vad som är ofarligt.” avslutar läsaren sitt mail. (ab)