DELA

Willys varor i Eckeröbutik

Axfood ab, som äger kedjorna Willys, Hemköp och PrisXtra, ska leverera varorna till den nya matbutiken som öppnar dörrarna i Eckerö Storby den 21 maj.
Kontraktet är nu undertecknat.
I början av april berättade Nya Åland att Matnischens gamla lokal, som såldes till Kombo Åland ab i augusti i fjol, återuppstår som matbutik i maj.
Ägare och föreståndare är Ari Komulainen.
– Vi har tecknat kontrakt med Axfood som är den tredje största distributören av dagligvaror i Sverige, berättar han.


Tredje störst
Störst är Ica och näststörst är Coop, Kooperativa förbundet. På tredje plats kommer alltså Axfood som driver detaljhandel genom de egna kedjorna, bland dem Willys. Axfood har 225 butiker i Sverige.
Utöver det samarbetar Axfood med många handlarägda butiker bland annat inom Hemköpskedjan och Willys men också under varumärken som Handlarn och Tempo.
Nu har Axfood alltså etablerat samarbete också med Åland.
– Just nu håller vi som bäst på och plockar ihop en önskelista med varor som ska finnas i vårt sortiment. Det blir det normala sortimentet som finns i de svenska butikerna, berättar Ari Komulainen.


Dyra transporter
Blir det också normala svenska priser?
– Det är förhoppningen. Problemet är att transporterna till Åland är dyra. De lokala transportbolagen tar 100 euro, nästan 1.000 kronor, per pall. För den summan skulle jag kunna skicka en pall från Stockkholm till Oslo eller två pallar från Stockholm till Malmö.
Därför utreder Ari Komulainen vilka alternativen är för att få varorna till Åland på ett billigare sätt. Transportpriset hänger ihop med varupriset i butiken.


Alkoholtillstånd
Förhoppningen är att butiken ska öppnas som planerat den 21 maj.
– Jag jobbar med att få alla tillstånd klara för alkoholförsäljningen.
I värsta fall kan öppningsdatum förskjutas med någon vecka.
I byggnaden planeras också café och pizzeria med uteservering. Totalt ska ett tiotal personer anställas.
Sven Karlsson från Sverige ska stå för driften tillsammans med Nils-Erik Ekholm.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax