DELA

Wärtsilä-motorer i Vikings nybygge

Det är nu klart att det blir Wärtsila som levererar motorer och propellrar då Viking Line bygger nytt för linjen Åbo-Åland-Stockholm.
Det var i december i fjol som det stod klart att Viking Line bygger ett nytt fartyg på STX Åbovarv. I går meddelade så rederiet att nybygget kommer att förses med motorer, propellrar och styrpropellrar från Wärtsilä.
I ett pressmeddelandet berättar rederiet att Viking Line och Wärtsilä sedan länge har ”ett mycket gott och nära samarbete” gällande propulsionssystem, alltså maskinarrangemang. Wärtsilä har under lång tid varit huvudleverantör av motorer till Viking Lines nybyggen.
Som Nya Åland tidigare berättat förhandlar Viking Line med fyra leverantörer av flytande naturgas, LNG. Ett från Norge, ett från Sverige samt två från Finland. Enligt tidningen Åbo Underrättelser förväntas beslutet om leverantör tas i april eller maj.
Det nya fartyget, med plats för 2.800 passagerare, ska enligt planerna levereras i början av 2013 och ersätter då Isabella på rutten Åbo-Åland-Stockholm. Investeringen uppgår till cirka 240 miljoner euro, där finländska staten bidrar med 28 miljoner i miljöstöd.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos