DELA

Virkade mössa för vinnarskalle

Svenska alpina stjärnskottet Jens Byggmark har inte bara sponsormössor på hatthyllan längre. Där ligger även en mössa virkad av Marie Karlsson i Saltvik, efter att hon vunnit en tävling i tidningen Land.
– Den är riktigt fräsch, säger Byggmark om Maries vinnarmössa.
I samband med de alpina vm-tävlingarna i Åre i februari utlyste den svenska tidningen Land en mösstävling. Tävlingen gick ut på att sticka, virka eller sy en mössa till den alpina skidåkare Jens Byggmark.
Bland ungefär 30 tävlande bidrag har segern nu gått till saltvikstjejen Marie Karlsson.


Inte på skidtävling
Tävlingsresultatet presenteras på ett uppslag i Land nummer 41. Där kan man läsa att skidstjärnan själv är mycket nöjd med mössan, som är svart med namnet Byggmark i olivgrönt. Jens Byggmark beskriver mössan som stilig, snygg och fräsch. Han berättar för Land att han tyvärr inte kan använda mössan på tävlingar, för då är det sponsorer som står för kläderna.
– Jag får välja mina tillfällen när jag använder den mössan, säger han.
Enligt artikeln är det många killar som virkar sina egna mössor och även Jens Byggmark har försökt.
– Jag var tydligen inte så fingerfärdig och det tog fantastiskt lång tid för mig. Jag hade inte tålamod att sitta still så länge, säger han till Land.

En av många mössor
– Jag läste om tävlingen i min mamma Anitas Land och jag har alltid varit mycket för tävlingar och pyssel, säger mössvinnaren Marie Karlsson.
Byggmark-mössan är långt i från den enda mössan som Marie har virkat. Närmare 20 stycken har hon åtminstone gjort hittills och populära är de, både bland unga och äldre.
– Jag började väl virka på slöjden i skolan, i högstadiet virkade jag en vit babyklänning, och sedan har jag bara fortsätt. Lärt mig genom att prova mig fram, säger Marie Karlsson.
Hon berättar att både enligt sin mormor och mamma håller hon virknålen helt fel, men bryr hon sig inte om utan fortsätter virka med sin egen teknik.

Garn för 5.000 kr
Först hade Marie tänkt virka en tävlingsmössa i blått och gult, som Sveriges flagga, men när hon sedan hade svårt att få tag i garn i rätt färger blev det en svart basfärg i stället.
Men för en tid framöver torde inte garntillgången vara ett problem för Marie Karlsson, för förutom äran vann hon garn till ett värde av 5.000 svenska kronor, vilket motsvarar nästan 600 euro. Garnet kommer hon bland annat att använda för att virka ponchos.

Dansat med Anja
– Jag tyckte faktiskt att det var ett lite dåligt pris. Det borde ha varit något med slalom eller kanske en träff med stjärnan själv, säger Maries pojkvän Fredrik Lundin.
Fredrik är själv från Vilhelmina som ligger relativt nära Tärnaby, där både Jens Byggmark, Ingemar Stenmark och många andra svenska skidare huserat.
– Jag har till och med dansat tryckare med en mycket ung Anja Pärson en gång i tiden, säger Fredrik med ett skratt.

Ny Stenmark-mössa?
Det var under ett besök i Vilhelmina som Marie såg hur populär just den här mössmodellen var bland skidåkare. Skidentusiasten Fredrik är mycket stolt över hennes mössvinst.
– Det är stort för Åland att han valde en mössa just härifrån. Det här kan bli den nya Stenmarksmössan, en modell som alla hade en period, säger Fredrik Lundin, som givetvis har en sådan mössa på sitt huvud.
Marie Karlsson utvecklar sina mössor hela tiden. Vissa mönster tar hon från internet och andra provar hon sig fram till. Snabb är hon dessutom, det tar mellan en och en halv och två timmar för henne att virka en mössa.
– Jag brukar sitta och virka en mössa när vi ser på film, det tar ungefär en film att virka klart en mössa. Men då missar jag nog förstås rätt mycket av filmen, säger Marie Karlsson.
Under den senaste tiden har hon även provat på att virka smycken.
– Under Öppna gårdar i höstas så såg jag virkade smycken till salu. Jag sökte upp beskrivningarna på internet, säger hon och visar upp ett fint, rosa armband med virkade små pärlor.
En ny utmaning har Marie Karlsson även hittat i smyckestillverkning i silvertråd. De tunna trådarna virar hon till silverringar som hon sedan fogar samman till kedjor. Det var tidigare i höstas som hon gick en Medis-kurs där hon fick lära sig att göra dessa vikingatiden smycken.
– Jag har köpt en vikingaklänning i Stockholm också, så nästa år kanske jag vågar mig till Vikingamarkanden och sälja mössor och smycken, säger Marie Karlsson.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax