DELA

Vindkraften inget för privata

Den elabonnent som vill vara miljövänlig har inget att välja på i praktiken.
– Vi har funderat på öppningar för vanliga hushåll, men hittills kommit fram till att det är för bökigt, säger styrelseordföranden i Ålands vindkraft ab, Erling Gustafsson.
Dessutom finns kärnkraft också i den el som vindkraftbolaget säljer.

Från den första juli i år är den åländska elmarknaden öppen. I teorin skall man kunna välja varifrån man köper sin elström. I praktiken är valfriheten ytterst marginell.
Ålands vindkraft ab säljer nästan all vindkraftel som produceras på Åland, men det är enbart till företag som är stora förbrukare.
– Det handlar om 10-12 procent av hela elbehovet och vi säljer till ett pris som baserar sig på Nordpools pris timme för timme, med påslag för egna kostnader. Det bildar sedan ett medelpris för månaden, förklarar Erling Gustafsson.

Dyr fakturering
Orsaken till att det bara är storförbrukare som får köpa vindkraftel är alltså en praktisk, men också en ekonomisk fråga.
– Vi har inte sett det som attraktivt ekonomiskt att bygga upp ett helt faktureringssystem för tusentals kunder. Nu har vi en bokföringsbyrå som fakturerar månatligen de 40-tal kunder vi har och det kostar kunden åtta euro per månad extra. För små kunder är 96 euro per år, som det blir, en ganska stor del av elräkningen.

Också kärnkraft
Det går alltså inte att som enskilt hushåll köpa vindkraftsel direkt.
Dessutom köper Ålands vindkraft ab el från Sverige när den egna vindkraftproduktionen inte räcker till, och i den svenska elen ingår också kärnkraft och el producerad av olja och kol.

Billigare el
Det senaste året har elen från Ålands vindkraft ab varit betydligt billigare än den el Ålands elandelslag och Mariehamns stads elverk levererat.
Medelpriset från oktober förra året till och med september i år var 32,5 euro per MWh, megawattimme, exklusive moms. Elandelslagets motsvarande pris var 45,6 euro fast pris och 40,6 euro rörligt, medan elverket levererade till 43,1 euro.
– Men priset var otroligt lågt under året. Elverken säljer elen till fast pris, man kan inte mot 10.000 kunder ändra priserna stup i kvarten, därför så köper de in el på termin på priser som är fastställda för framtiden. Priserna nu är 40-50 euro per megawattimme och det är en mera normal nivå.

Läs mer i tidigare artiklar:

”Ingen politik i kärnkraftbeslut”
Elandelslaget med bakom kärnkraftverk

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax