DELA

Villkorligt för vild skadegörelse

Mannen som i december 2008 tog sig in i Ålands trädgårdshall i Jomala Gölby, och där förstörde varor och inventarier för drygt 28.000 euro, döms till ett år och 15 dagars villkorligt fängelse.
Mannen sköt med sitt hagelgevär sönder fönster på hallens östra och norra sidor, och glaset till entrédörren. Haglen orsakade skador på väggar och tak på insidan.
Han körde också en personbil mot väggen på en träutbyggnad på fastighetens norra sida. Alkoholhalten efter den bilfärden var enligt rätten minst 1,41 promille.
Inne i fastigheten körde han omkring med en truck och skadade då bland annat en dator, en räknemaskin, en dator till en säckrobot, en hetvattentvätt, en fristående lådvändare, sex löklådor, en bläckstråleskrivare och en styrcentral för säckningsautomat.
De totala skadorna värderas till 28.896 euro.
Hagelgeväret, en Beretta, hade mannen transporterat i sin bil tillsammans med ett Remington 700-gevär. Där hade han också hagelpatroner som han använde.

Fem punkter
Tingsrätten har kommit fram till att mannen gjort sig skyldig till grov skadegörelse, skjutvapenförseelse, brott mot bestämmelserna om explosiva varor, grovt rattfylleri och rattfylleri.
Till Ålands trädgårdshall skall den dömde betala totalt 5.793 euro i ersättning för försäkringens självrisk och reparationskostnader för en lökvåg. Till Ålands ömsesidiga försäkringsbolag skall han betala 21.100 euro i regressersättning.
Prövotiden för det villkorliga fängelsestraffet går ut i april 2012. Mannen är inte tidigare straffad. (pd)