DELA

”Vi gifte oss på Föglö”

Dagens turist Peter Asplund möter vi ombord på båten Nicoliz i Österhamn. Han har just fixat en upphängningsanordning för gummibåten i aktern. Verktygen ligger ännu framme.
– Det är lite som att ha sommarstuga med en båt som den här, det finns hela tiden något som måste fixas, säger Peter som bor i Stockholm men som i början av 1970-talet studerade maskinteknik på Sjömansskolan i Mariehamn.
Vad har du gjort sedan dess?
– Efter skolan gick jag till sjöss för en kort period, men jag blev inte på sjön utan fick jobb på Finnair och läste sedan flygteknik i Göteborg.
Efter den utbildningen jobbade Peter för svenska flygvapnet i Linköping en längre period innan han grundade ett eget företag. Än i dag jobbar han som egenföretagare.
Vad är det du gör egentligen?
– Vi jobbar med gasturbiner. Jag har tagit fram ett rengöringssystem som gör att gasturbinen släpper ut mindre koldioxid. Och sådant är ju förstås i ropet i dag. Vi tar ner bränslekostnaderna med en procent vilket är en stor besparing för våra kunder, bland annat Finnair och SAS. De sparar många ton bränsle per år.
Vad har ni för planer nu då?
– Vi firade midsommar på svenska sidan och kom från Grisslehamn i söndags. Här på Åland finns välfungerande och snygga gästhamnar. Nu är vi på väg till Föglö där jag och min hustru Ann-Louise gifte oss för tio år sedan. Vi vill gärna hälsa till alla bekanta vi har här på Åland.

Text & foto: FREDRIK SONCK