DELA

Vardagen för Ålands kvinna i riksdagen

NYA ÅLAND I RIKSDAGEN. Arbetet i riksdagen är intensivt. Under fyra dagar i veckan ska man hinna med mycket om man är riksdagsledamot.
Nya Åland träffade Ålands nuvarande ledamot Elisabeth Nauclér en onsdag i januari.
Klockan åtta på morgonen inleds dagen för den åländska riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér med morgonkaffe på Ålandskontoret. Det föranleds av Nya Ålands besök i riksdagen och hör inte till den vanliga dagordningen. Vanligtvis inleds dagen vid halvniotiden med ett möte.
– Det kan vara någon intressegrupp, till exempel pensionärer, som vill träffa den Svenska riksdagsgruppen. Eller så kan det vara en diskussion med någon eller några tjänstemän.

President Ahtisaari
Men i dag står på agendan ett besök på Crisis Management Initiative (CMI) och träff med president Martti Ahtisaari. Nauclér och Ahtisaari har ett gemensamt intresse i konfliktlösningar. Efter en kopp kaffe och en snabb briefing av dagen tar vi en rask promenad till CMI. Vi är tidiga och medan vi väntar dyker Finlands tidigare president upp.
– Elisabeth har ett intresse för internationella frågor och vi har stort utbyte av att diskutera dessa frågor. Vi träffas då och då för dela information om hur läget ser ut inom olika områden, säger president Ahtisaari.
Ofta är det samma personer man kommer i kontakt med genom CMI och genom Nauclérs kontakter.
Vanligtvis fylls Nauclérs dagar med utskottsmöten, men för ovanlighetens skull är både stora utskottets och grundlagsutskottets möten inställda. Det innebär att Nauclér har tid för en lunch vilket inte hör till vanligheterna. Ofta går utskottsmötena om varandra och sedan är det dags för plenum klockan 14.
Nauclér sitter i stora utskottet, grundlagsutskottet och utrikesutskottet. Intresse och erfarenhet vägs mot andra önskemål i riksdagsgruppen när utskottsuppdragen delas ut.
Hon sitter också i Operans förvaltningsråd, ett uppdrag via riksdagen. Till buds finns också uppdrag i förvaltningsråden för exempelvis Rundradion Yle, VR-Statens järnvägar, Alko och Finnair.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds