DELA

Välgörenhetskonsert för översvämningsoffer

Översvämningarna i Pakistan är en värre katastrof än tsunamin och Haitijordbävningen tillsammans. Röda korsets verksamhetsledare har varit på plats och är bedrövad över förödelsen.
Nu arrangeras en välgörenhetskonsert i Mariehamn till förmån för offren.
I slutet på juli började monsunen i Pakistan. Floderna svämmade över och vattnet ödelade allt i sin väg. 20 miljoner människor beräknas vara drabbade och hittills har 1.600 personer dött enligt räddningsorganisationerna.
Musikern Fredrik Erlandsson vill hjälpa till och arrangerar därför en välgörenhetskonsert till förmån för offren i Pakistan. Den genomförs torsdagen den 16 september klockan 19.00 i St Görans kyrka i Mariehamn.
– Tanken är att locka så mycket publik som möjligt där den frivilliga entréavgiften går till översvämningsoffren, säger Erlandsson.
Han ringde runt till vänner inom musikbranschen. Förutom han själv uppträder också Elisabeth Ekman, Emanuele Ferrari, Stephanie Jörgensen, Anna Rydén och Maria Stenberg.
– Det blir en konsert på cirka en timme med blandad repertoar, allt från visor och pop till klassiskt och jazz, säger Fredrik Erlandsson.
Alla artister ställer upp gratis, Mariehamns församling tar ingen avgift för hyran och annonseringen sker kostnadsfritt i lokaltidningarna.
– Allt går oavkortat till Pakistan, säger Erlandsson.

”Allt var dränkt”
Stefan Simonsen, verksamhetsledare för Röda korsets Ålands distrikt, kom hem från Pakistan i helgen. Under välgörenhetskonserten ska han berätta om sin vistelse i staden Mardan med omnejd. Han tillbringade cirka en månad i landet som en del av en fem personer stor logistikgrupp för Röda korset.
– Vi såg till att saker fanns på en viss tid, i en viss kvalitet, i en viss mängd på en viss plats. Vi hade hand om alla sjö- och flygtransporter liksom de lokala transporterna, säger Simonsen.
Hjälpsändningarna samlas i lager och fördelas till de mest behövande.
– Läget är katastrofalt i Pakistan, från början till slut. Indusfloden hade 40 gånger mer vatten i sig än vanligt när det var som värst. När massorna färdades från norr till söder tog det med sig allt på sin väg. Normalt är floden sex kilometer bred, men på vissa håll bildades 40 kilometer breda sjöar.
Läs mer i papperstidningen.

Malin Tillström