DELA

Våldtäktsmisstänkta friades

Domen har fallit i det mål där två män, en bosatt i Norge och en i Sverige, åtalats för att ha våldtagit en ung kvinna från Finland.
Tingsrätten fann de båda männen oskyldiga.
Det var den 21 maj 2004 som en finländsk kvinna befann sig på Silja Europa där hon mötte ett gäng på fyra män i åldern 25-30 år från Norge.
Kvinnan hävdade under rättegången för en månad sedan att hon övertalats att komma med ner till männens hytt under bildäck för en drink. Väl nere vid hytten hade hon blir inknuffad och våldtagen av två av männen, medan de övriga två såg på. Följande dag anmälde kvinnan händelsen och hon pekade ut männen bland de passagerarfoton som togs vid ombordstigningen.
De två männen har nekat till brottet. Den första mannen har visserligen medgett att han haft sex med kvinnan, vilket också har bevisats med hjälp av dna-prov, men han har sagt att det var kvinnan som tog initiativet och att det definitivt inte var frågan om någon våldtäkt.
Den andra mannen har nekat all kontakt med kvinnan.


För svaga bevis
Åklagaren yrkade i rätten på våldtäkt alternativt sexuellt utnyttjande. Tingsrätten har dock beslutat att fria männen, med motiveringen att de inte är beredda att uttala en fällande dom främst baserat på kvinnans berättelse.
Tingsrätten menar att det finns en viss tvekan till kvinnans uppgifter, dels för att hon har uppgett att hon druckit en viss mängd sprit före händelsen och dels för att hon inte omedelbart efteråt gjort en polisanmälan.
Om domen kan överklagas till och med den 28 juni..

MALIN LUNDBERG