DELA

Våldtäktsmisstänkt släpptes efter förhör

Den man i 20-30-årsåldern som anhölls i söndags misstänkt för våldtäktsförsök har nu släppts, berättar kommissarie Olof Lindqvist som leder förundersökningen.
Mannen är finländsk medborgare och inte bosatt på Åland. Som Nya Åland tidigare har berättat greps han vid 4-tiden på söndagsmorgonen för att ha antastat kvinnor på Strandgatan norr om polishuset i Mariehamn.
Olof Lindqvist redogör närmare för utredningen, utan att av utredningstekniska skäl gå in på alla detaljer:
– En kvinna var på väg längs gatan norrut från krogen när mannen följde efter henne, antastade henne och försökte tvinga till sig sex. Kvinnan kom loss och sprang mot polishuset. På vägen träffade hon en annan man, pratade några ord med honom och sprang sedan vidare till polishuset där hon genast anmälde händelsen.


Patrullen åkte ut
En polispatrull som råkade vara ledig åkte snabbt ut och hittade mannen. Kvinnan kunde peka ut honom som gärningsman.
– Mannens identitet fastställdes på natten. Han greps inte då, utan först på söndagseftermiddagen då han också anhölls för misstänkt för försök till våldtäkt.
Den man som kvinnan pratade med på vägen till polishuset tog efteråt kontakt med polisen och hördes som vittne i tisdags.
– På tisdagskvällen hörde ytterligare en person av sig.


Kvinna i taxi
Polisen vill fortfarande komma i kontakt med två kvinnor som också uppges ha blivit antastade av samma man någonstans mellan polishuset och korsningen med Skeppargatan.
– Vi tror oss veta att en av kvinnorna som mannen ska ha antastat, eller åtminstone pratat med, har stigit in i en taxi. Gärningsmannen har då försökt åka med men inte fått. Vi vill gärna ha kontakt med kvinnan.
I tisdags släpptes mannen eftersom utredningen är långt på väg och det inte fanns skäl att begära honom häktad.
Mannen och kvinnorna är rätt unga, enligt Lindqvist i 20-30-årsåldern.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax