DELA

”Våga vara den du är!”

The Ark värmde upp den regnfuktiga publiken under spelningen på måndagskvällen.
– Vi är här för att förmedla ett budskap om individualism, tolerans och extas! utropar The Ark:s solist Ola Salo.
Bandet inleder med ”Clamour for Glamour” och publiken är genast med och sjunger, dansar och hoppar.
Ola är klädd i svarta byxor med glitter, en liten läderjacka med långa silverfransar och han bär ett stort bländande silversmycke runt halsen. De övriga bandmedlemmarna är mest klädda i svart och glitter.
Ola snackar med publiken mellan varven och frågar snällt om han kan få tala svenska under kvällen. De flesta ropar ”ja” utom några framför scenen som vill att han ska tala engelska istället.
Ola säger att han inte vill att någon ska känna sig utanför på en av The Ark:s konserter.
– Ingen får känna sig utfryst. Speciellt inte under The Ark:s spelning.


Viktigt budskap
Och det är just det budskapet The Ark vill förmedla. Alla är lika värda. Var stolt för den du är. Våga vara dig själv.
Två flaggor på hög pinne viftar i publiken. Den ena en pride-flagga för homosexuellas rättigheter och den andra med texten ”All kärlek är magisk”. Ola lånar flaggorna och viftar med båda två i tur och ordning. Ola minns den första gången de spelade utomlands och att det var på Åland. Året var 1996 och bandet spelade mitt i skogen i Jomala.
Snart funderar Ola också kring några mindre trevliga minnen, nämligen kring de usla poäng The Ark fick i Eurovisionen med sången ”The worrying kind”. Publiken älskar trots det sången och sjunger med för full hals.
Till de sista sångerna har hela bandet klätt sig i vitt. Ola bär korta vita shorts, svarta boots och en vit väst. Det blir mycket allsång, speciellt mot slutet. Ola charmar publiken och talar mycket gott om Åland och ålänningar.
Enligt traditionen avslutar The Ark med ”Calleth you Cometh I”. Stämningen blir bara bättre mot slutet och jag tror att publiken utan problem skulle klara av en till timme med sina idoler. Men var är fyrverkerierna?

NADINE ASCHAN