DELA

Våg av skadegörelse över Åland

Många fall av skadegörelse har rapporterats runtom i landskapet under den senaste tiden.
Bland annat har bilar, fönster, postlådor, busskurer, stängsel och skyltar skadats eller förstörts.
För en månad sedan skrev Nya Åland om ”värsta vandalsommaren” någonsin. Trenden fortsätter.
Bara i går rapporterade polisen om fyra nya anmälningar om skadegörelse.
Till exempel har någon med våld försökt öppna dörrarna på en bil som stod parkerad på Servicegatan i Mariehamn. Ett fönster har krossats i en fastighet på Kökar Karlby och en parkbänk som stod vid strandpromenaden mellan Nabben och Österleden har förstörts.
I helgen har någon även ägnat sig åt att vandalisera vid den så kallade Hundnabben, alltså den ideellt uppförda hundrastplatsen vid Nabben i Mariehamn. Bland annat har plaststolarna slagits sönder och skylten rivits ner.
– Men vi tänker inte polisanmäla utan bara fixa upp allt det förstörda igen, säger en av hundgårdsentusiasterna till Nya Åland.


Utan post igår
Natten till i går har någon slitit ner tre postlådor på rad i Västerkalmare. Lådorna kastades sedan i diket och tre hushåll blev utan både tidningar och post.
– Det är bedrövlig. Det handlar om helt meningslöst och onödigt sabotage. Vi har inte bestämt ännu om vi ska polisanmäla, men vi skruvar upp lådorna och hoppas att det inte ska hända igen, säger Christer Liewendahl, en av de drabbade.


Rivit fårstängsel
Som Nya Åland skrev i måndags förstördes i helgen även en busskur på Lemlandsvägens södra sida, i höjd med Strandnäs skola. Och i flera omgångar har någon under den senaste veckan ägnat sig åt att riva ner fårstängslet i området. Får betar i hagen, men inga djur har försvunnit hittills.
– Fåren har gått upp på Lemlandsvägen, men sedan har de gått tillbaka. De är ju flockdjur, sade fårens ägare Dick Gustafsson till Nya Åland i måndags.


Krossat vid bank
Även förra veckan rapporterades många fall av skadegörelse, bland annat vandaliserades en ställning med postlådor i Lemland.
I vissa fall har vandalerna även försökt göra inbrott. Ett fönster till Ålandsbankens kontor i Godby centrum krossades natten mellan måndag och tisdag förra veckan, vilket polisen klassar som inbrott och försök till stöld.
Under samma period bröt sig någon in ett kafé i Finström, men utan att få något med sig ut, och då skedde även inbrott i Söderby Livs i Lemland, butiken som sedemera eldhärjades.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax