DELA

Vaccinering av unga nästa vecka

I slutet av nästa vecka har friska personer, upp till 24 år, chans att vaccinera sig mot svininfluensa.
Då ordnas även extra vaccinering för riskgrupper och barn som missat tidigare tillfällen.
Som Nya Åland berättade tidigare i veckan har man nu inlett vaccinering av äldre skolbarn och ungdomar mot den nya influensan A(H1N1), den så kallade svininfluensan.
Vaccineringen i skolorna sköts av skolhälsovårdarna och beräknas pågå under de två kommande veckorna, alltså till och med den 4 december. Under vaccinationsperioden är det inte någon annan skolhälsovårdarverksamhet i skolorna.


Även gravida
I slutet av nästa vecka, den 26 och 27 november, hålls vaccinationstillfällen för övriga friska ungdomar upp till 24 års ålder på hälsocentralerna.
Då har även personer ur riskgrupperna 8-64 år eller gravida kvinnor som missat tidigare vaccinationstillfällen en ny chans att vaccinera sig.
Hälsocentralen i Mariehamn vaccinerar båda dagarna mellan klockan 17 och 20, medan man i Godby vaccinerar mellan klockan 16-19.


Barn ny chans
Nya Åland har kontaktats av föräldrar som undrar vad man kan göra om man missat sina barns vaccinationsdag, till exempel på grund av sjukdom eller att man ångrat sig och nu vill låta vaccinera sitt barn.
Och nästa vecka har man chansen, då ordnas nämligen ytterligare vaccinationsdagar för barn i åldern 6 månader–7 år.
Bosatta i Mariehamn och på södra Åland får sitt stick på rådgivningen i centralsjukhusets tredje våning på onsdag mellan klockan 14–17.
Bosatta på Norra Åland ska besöka rådgivningen i Godby på måndag klockan 9–11 eller 14–16.
De som bor i skärgården uppmanas av ÅHS att kontakta sin hälsovårdare för att få mer info.


Besöksrutiner
Igår kväll skickade pandemiarbetsgruppen genom läkaren Wilhelm de Wilde ut följande rekommendationer för besök på centralsjukhuset:
Undvik besök av sjukhusvårdade patienter om du inte är nära anhörig och själv helt fri från influensasymptom! Detta gäller särskilt barn och ungdomar som är mera utsatta för H1N1-infektionen och därmed spridningen av denna.
Besökare på sjukhusets alla avdelningar skall vara extra noga med handhygienen och sprita händerna före och efter besöket. Rekommendationen gäller också avdelningarna på Gullåsen och Grelsby sjukhus.


Våga fråga
I samarbete med ÅHS ger Nya Åland svar på frågor om svininfluensan som är av allmänt intresse. Skicka in din fråga till oss så, så sammanställer vi dem och ger vidare till ÅHS. Efterhand som svar och frågor kommer publiceras de i Nya Åland och senare även på ÅHS-hemsida www.ahs.ax.
Vi tar gärna emot din fråga via e-post redaktion@nyan.ax eller via sms 0457 323 4444, det går även att faxa till 23 449 eller ringa till 528 442.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax