DELA

Uppfräschning av Nyans tidning och hemsida

Både Nya Ålands papperstidningen och hemsidan nyan.ax har fått en ordentlig uppfräschning utseendemässigt. Och innehållsmässigt ska de komplettera varandra ännu mer.
– Nyan ska nå sina läsare dygnet runt. Papperstidningen ger en oslagbar överblick av det viktiga som händer. Hemsidan är mer interaktiv och håller dig uppdaterad, säger Nya Ålands vd Stefan Norrgrann (till höger på bilden, tillsammans med dataansvarige Daniel Räinä).
Två förnyelseprojekt har pågått sida vid sida i Nyans tidningshuset i Dalbo den senaste året. Dels uppbyggnaden av den nya hemsidan, som fortsättningsvis finns på www.nyan.ax, och samtidigt en layoutreform för papperstidningen.
– Egentligen har det inte skett så stora förändringar som skett i layouten, men det är alltid mycket material i Nyan och nu försöker vi på bästa sätt hjälpa läsaren att orientera sig i tidningen. Man ska enkelt se var de olika avdelningarna börjar och slutar, säger layoutaren Sebastian Boman, som haft huvudansvaret för utseendereformen.

Alla avdelningar på nätet
En av de konkreta nyheterna i papperstidningen är att Hälge får sällskap av serien Zits. Serien handlar om en familj med en tonårsson, med allt vad det innebär. Zits har under de senaste åren varit mycket populär och har redan tilldelats priset Reuben, serievärldens Oscar, två gånger för bästa dagstidningsserie.
Det blir även mer serier på nya hemsidan. Papperstidningens Hälge-serie kompletteras med ytterligare ett avsnitt på nyan.ax, som dessutom uppdateras sju gånger i veckan.
Nyans hemsida kommer överlag att uppdateras oftare än förr. Och numera finns alla papperstidningens avdelningar även representerade på internet. Därtill kommer flera redaktörer att dela med sig av tankar och idéer på olika teman i personliga bloggar.
Så klart finns även den populära telefonkatalogen kvar, men i uppdaterad version.

Tipsa och rosa
– Tidigare har hemsidan levt i samma takt som papperstidningen och uppdateras en gång per dygn. Nu kommer den att vara mer levande och det finns många funktioner där läsarna själva kan aktivera sig, säger Stefan Norrgrann, och nämner bland annat möjligheten att kommentera artiklar och ledare, skicka nyhetstips eller Nyans ros, söka i tidningsarkivet, ladda upp bilder på födelsedagsbarn eller annonsera gratis, nu även med bild på internet, i Torget.
– Och även hemsidan har gjorts på ett sådant sätt att det ska vara lätt att hitta rätt. Men inte stannar utvecklingen i dag, utan det kommer att fortsätta att ske förändringar efterhand, säger dataansvarige Daniel Räinä.

Läsare i Singapore
Den digitala versionen av Nya Åland, e-nyan som funnits sedan mars, kommer också att finnas kvar på hemsidan och är fortsättningsvis gratis. Ålänningar verkar väldigt intresserade av vad som händer i landskapet, oberoende av om man bor här eller inte.
– E-nyan är mycket populär och läses både på Åland och i alla världens hörn, säger Stefan Norrgrann, och berättar att man under förra veckan bland annat hade läsare i Norden, Europa, Australien, Singapore, Thailand och USA.
Varför ska man då prenumerera om allting finns gratis på hemsidan?
– Papperstidningen kommer hem till läsaren och ger en oslagbar överblick över vad som händer, färdigt paketerat. Tidningen är ett kvitto över vad som hänt och visar tydligt vad som är viktigt. Den informerar och förbereder läsaren, som inte behöver logga upp sig mot någon dator eller söka fram något själv, säger Stefan Norrgrann, och fortsätter;
– Den övergripande tanken är att man ska nå Nyan dygnet runt, överallt. Hemma vid middagsbordet, ute på sjön i roddbåten eller på ett internetkafé på Cypern, säger han.

ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax

tfn 528 463

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax