DELA

Ulligt och guligt på djurdagen

Feta grisar, krulliga får och snälla ponnys fick man klappa på Torget i lördags. Mellan tio och tolv var det en hel del besökare där, mest barnfamiljer som vanligt förstås. Men efter tolv blev det ganska glest med folk.
Ridklubben Sleipner och deras hästar var den mest populära attraktionen. I en aldrig sinande ström kom barn som ville rida längs esplanaden.
– Vi har inte haft någon paus alls mellan barnen på hela dagen, det är full trafik, sade ridledaren Josefin Kevin.
Bianca Flöjt passar alltid på att rida när tillfälle finns. Hon är redan hästtokig trots att hon bara är fyra år. Efter ridturen kom hon tillbaka med ett stort leende på läpparna.


Räddningshundar
Ålands räddningshundklubb var på plats för att informera om sina hundar som är tränade att hitta försvunna människor. Flera hundägare var intresserade av att veta om deras hund skulle kunna bli en räddningshund.
– Det spelar ingen roll vilken ras hunden är men den måste vara arbetsivrig, ha bra näsa och tycka att det är roligt att hitta människor, sade ordförande Linda Henriksson.
Klubben har för tillfället två godkända räddningshundar.
Alexandra Strandell besökte Djurens dag med sin schäfer Majken. Hon funderar på att träna upp Majken till att bli räddningshund och ville diskutera vilka möjligheter som finns med Ålands räddningshundklubb.
– Det vore bra att aktivera henne på något sätt. Hon är ett år nu, jag hoppas att hon inte är för gammal för att börja träna, sade Alexandra Strandell.
Intresserad av de tre stora grisarna som låg i en fålla mitt på Torget var Majken i alla fall. Men grisarna själva var föga intresserade av någonting alls och låg mest och vilade.
Alina Mattsson sprang ivrigt mellan de olika djuren. Hon fick prova att mata fåren med hö, men grisarna var nog ändå de mest spännande av djuren på torget, dem ser man ju inte så ofta.
Ronja Nordlund hade tagit med sig sina tamråttor Remi och Sniff.
– De är sociala och lättskötta men blir inte äldre än två till fyra år, berättade Ronja Nordlund.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax