DELA

Tusentals piggar i ryggen

Föreställ dig en matta med över 6.000 sylvassa plastpiggar på. Tänk dig sedan att du ligger på den med bar överkropp, eller att du trycker den mot huvudet.
Ont? Nästan inte alls, intygar Alexandra Sjöblom som importerar mattan som blivit mäkta populär.
Förr i tiden, för sisådär tusen år sedan, låg fakirerna på sina stickiga mattor av trä med spikar av metall. I dag är mattorna moderna – tillverkade av plast och tyg – men idén är den samma.
Alexandra Sjöblom i Mariehamn började ta in mattor för försäljning i somras. Sedan dess har leveranserna blivit många. Mattorna säljer slut på en gång utan att hon har behövt göra någon reklam för dem överhuvudtaget. Folk provar – och så sprids ryktet om mattans effekter.
– Jag har kompisar i Sverige som har tagit fram den här moderna varianten av spikmatta. Mattorna tillverkas i Indien, berättar hon.
I helgen fick hon en ny leverans. Flera av mattorna är beställda.


”Blev riktigt bitna”
Alexandras pappa Gunnar Sjöblom är medlem i löpargänget Canis Löpus.
– Pappa bjöd löpargänget hit en gång för att pröva. Flera blev riktigt bitna och ligger varje dag på sina mattor.
Med mattans hjälp kan man, säger hon, både lindra smärta och slappna av. Faktiskt så djupt att man ibland somnar.
Det låter märkligt. Somna med drygt 6.000 vassa plastpiggar i ryggen?
Nyans sportreporter Johan Larsson erbjöd sig att testa. Oförskräckt klädde han av sig tröjan och la sig på piggarna.
– Det kan ta lite ont de första minuterna. Men sedan går det över. Ju längre du ligger, desto mer avslappnad blir du, förklarar Alexandra.


Blodet pulserar
Johan ligger kvar. Berättar om känslan när blodet pulserar i ryggen. Jämför underlaget med en extra stickig matta. Intensivt stickig.
När han reser sig upp efter en stund är ryggen lätt rödflammig och gropig efter piggarna. Han ryser.
– Samma känsla som när man haft riktigt ont och värken släpper.
Alexandra demonstrerar hur mattan kan användas på olika sätt. Man kan till exempel stå på den och få fotsulemassage. Johan kliver på.
– Du verkar inte alls känna nån smärta. Du är en riktig hårding du, säger hon.
Själva höljet, där piggarna är fästa, kan användas utan matta inuti när man till exempel har huvudvärk. Piggarna trycks mot huvudet med hjälp av händerna.
Mattan kan också användas av exempelvis löpare som lätt blir stumma i vaderna. Lägg mattan på ett bord och benen ovanpå.Som meditation
Alexandra använder mattan varje dag. Hon ser det som en form av meditation.
– Jag har hållit på länge med meditation och vet att det inte är lätt i början att lägga sig ner och bara vara utan att tänka. När man mediterar fokuserar man på en sak, antingen andningen eller på hur det känns i kroppen, och mattan hjälper en att fokusera. Man tänker automatiskt på ryggen och hur det känns i den när man ligger på mattan.
Men om alla kan ligga på spikmatta, har då fakirerna lurat oss i alla år?
– Ja tydligen, säger Alexandra och skrattar.
– Vi är för medvetna om våra begränsningar och låter dem styra oss. Vi kan mycket som vi inte tror om vi bara vågar pröva.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax

tfn 528 450