DELA

Tusen besökte Bomarsundsdagarna

Dåligt väder gjorde att endast 1.000 personer besökte årets Bomarsundsdagar som ordnades i lördags och i söndags för sjätte året i rad. Men projektledaren Marc Blumenthal är nöjd med programmet som i år innehöll flera nyheter.
– Jag hoppas det blir en marknad nästa år, säger Marc Blumenthal.
Allmogemarknaden Bomarsundsdagarna lockade i år kring 1.000 personer.
– Publikmässigt har det gått sämre än föregående år och det beror nog på vädret, säger Marc Blumenthal.
På plats i var åtta hantverkare som förevisade ålderdomliga hantverkstekniker och 23 hantverkare som sålde egna produkter. Dessutom var 75 artister, med ett folkdanslag inräknat, på plats för att underhålla under dagarna. I lördags höll talman Roger Nordlund ett öppningstal.
– Det har varit ett bra program, säger Marc Blumenthal.


Folkdanslag
Under Bomarsundsdagarna uppträdde bland annat det 45 personer starka folkdanslaget Letälvsgillet från Degerfors i Sverige.
– De är 48 stycken och det var väldigt uppskattat. De gick runt på området i sina folkdräkter och gav färg till hela marknaden.
Under marknaden höll Petronella Wester ett eget program under rubriken ”Barnsånger i våra hjärtan”.
– Det var lite som ett allsångsprogram för barn i alla åldrar. Det var mycket populärt, speciellt bland barnfamiljerna.


Två pjäser
Teaterentusiaster från Saltvik framförde två pjäser som är skrivna av Kari Ruokola.
– Båda var korta 10-minutersstycken som ska ge in inblick i Bomarsunds historia. Pjäsen ”Svenska slagfältsturister” berättade om de resor som anordnades från Sverige för att titta på bombardemanget av fästningen. Pjäsen ”Piskningen” handlar om olika straffmetoder som användes på Åland och runt om i Norden.
På plats var även flera hantverkare som förevisade gamla tiders hantverksmetoder, såsom knyppling, spinning av ul loch garn, nätbindning och belckslagning. Tranviks hembygdsförening visade hur man knyter midsommarkronor.
Bomarsundsdagarna arrangeras av föreningen Sund Kultur.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax