DELA

Turku Air besviket på Posten

Ett brev avslutade ett över 13 år långt samarbetsavtal mellan Turku Air och Posten.
– Jag är besviken på att de inte ens tog upp en diskussion. Jag kan se mig själv i spegeln och säga att vi gjort det här så bra som möjligt, säger flygbolagets vd Timo Leino, som på arkivbilden talar med postens förre vd Torsten Wikstrand (med ryggen mot kameran).
Posten på Åland har sagt upp avtalet med Åboflyget Turku Air och anlitar från och med mitten av april kurirföretaget TNT Finland ab på postlinjen. Anledningen är en ökat kapacitetsförmåga och en möjlighet att flyga från Helsingfors där de största volymerna finns.
Timo Leino, vd vid Turku Air, är besviken på hur förfarandet skett.
– Vi fick ett brev på posten, det var allt, säger han.


Oväntade fel
Han säger att frakten inte gett några större plus på kontot, men att postlinjen fungerat väl under de 13 år samarbetet pågått.
– Det har varit min plikt att sköta det i alla tider. När det varit ett teknikfel i Åbo har jag varit tvungen att flyga till Umeå och Rovaniemi efter delar, vi har verkligen försökt sköta det här så bra som möjligt, säger Leino och fortsätter:
– Jag är inte så hemskt nöjd med vad posten gör just nu. De kanske inte vet allt vad som kan hända.
Hur menar du då?
– Trafiken som nu planeras är med ett sådant bolag som bara flyger med ett plan från Helsingfors. Den kan inte landa i lika dåligt väder som vi, utan har hårdare föreskrifter och måste ha bättre sikt. Och det vet alla på Åland att sådant väder inte är ovanligt. Dessutom har de inget reservplan, vad händer om något går fel tekniskt?


Anpassar trafiken
Framför allt är det uppsägningen via brev som gjort honom illa berörd.
– Jag är besviken på att de inte ens tog upp en diskussion, det är lite sorgligt att man gör det så här – det är inget gentlemannasätt.. Jag kan se mig själv i spegeln och säga att vi gjort det här så bra som möjligt. Men det är sådant här som händer, kanske fortsätter vi med någon reguljär frakttrafik från Åbo till Åland senare, men det är inget jag kan säga mer om nu.
Turku Air inledde passagerartrafik till Åland i slutet på förra året och beläggningen har varit god. Ombord finns också, som tidigare, cancerpatienter som besöker Åbo för strålbehandling.
– Det är lite så för oss att vi betjänar våra kunder hela tiden och tar hänsyn till vilka turer våra passagerare behöver. Under sportlovsveckan har vi ställt in flera turer då det varit dålig beläggning och vi funderar på hur vi ska göra under perioden från midsommar till augusti. Vi är ett litet bolag, men vi kan utöka trafiken vid behov, säger Timo Leino.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax