DELA

Tre privatpersoner gjorde aktiv insats

Tre personer, som var och en gjorde en aktiv insats i att ta fast de flyende rånarna i sommarens råndrama, vittnade i går i tingsrätten.
Först ut var Ulf Lindeberg, tidigare militär från Jönköping med FN-uppdrag i bland annat Libanon och Kosovo och med en karriär som ordningsavakt bakom sig.
Han har redan tidigare berättat vad som hände i Nya Åland, och för sin insats är han nu nominerad till tävlingen Svenska hjältar i SVT4.
– Det ligger inte för mig att titta bort, var hans förklaring till det resoluta ingripandet när han stoppade mopeden genom att hoppa ut på gatan med en kraftig plåtskylt som sköld.
Blödande och med stortån ur led hjälpte han sedan väktaren att hålla rånaren på marken tills ridande polisen hann fram.

På cykel
Vittne nummer två var en mariehamnare som med cykel först tog sig förbi rånplatsen och sedna hjälpte till genom att hålla i rånaren när han låg på marken.
– Först när jag hörde skott trodde jag att det var ett ”glopstreck”. Allt gick fort och det var en väldig kalabalik.
Både han och Lindeberg hörde flera serier av skott.
Det tredje vittnet var en polis som satt och fikade på Roberts Coffee.
– Jag hörde en smäll norrifrån. Sen kom en smäll till och jag såg en kvinna komma springande med en barnvagn. Då förstod jag att det var allvar. Jag hörde ännu en tredje smäll och började röra mig ditåt.

Riktade skott
Sen såg han mannen med skylten, mopeden som rände in i den och de två rånarna som steg upp och började röra sig söderut.
– Jag såg väktaren komma skenande efter. Pistolkillen vände sig om och riktade ett skott mot honom. Väktaren stannade till och tog sig mot magen och jag uppfattade det som att han blev träffad. De kom springande mot mig, pistolmannen skulle skjuta ett skott till men pistolen klickade. Jag såg att han gjorde mantelrörelse och hötte runt sig med vapnet.
Polisen tog sig in bakom glasskiosken.
– Nästa jag såg var väktaren som låg ovanpå rånaren. Enligt mig fungerade han nog då med reptilhjärnan, det var inte så mycket logiskt tänkande. Killen hade fortfarande pistolen i handen, siktade mot väktarens lår och lyckades få iväg ett skott när de låg på Torggatan.

Stötte ner honom
Den andra killen slog, sparkade och drog i väktarens jacka för att få bort honom.
– Han blev avbruten och sprang iväg en bit. Jag siktade in mig på honom, sprang fast och stötte ner honom på marken och fick tag i hans högra arm.
Enligt vittnesmålet avlossade rånaren alltså minst fyra skott mot väktaren.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax