DELA

Travfolk firade säsongen

Den stora travgalan i lördags lockade nästan 200 travintresserade gäster. Stämningen var uppsluppen kring fördrinken och de flesta kunde blicka tillbaka på en framgångsrik säsong.
I lördags gick årets sista travtävling, American afternoon, av stapeln på Ålandstravet. Hästar och kuskar fick ge allt för sista gången den här säsongen. Den rafflande kuskligan avgjordes med svensken Claes Sjöström som segrare och Barbro Carlsson tvåa före Roald Eriksson.
Senare på kvällen var det dags för travgala på Hotell Arkipelag dit nästan 200 gäster hade kommit för att äta gott, lyssna på musik följa prisutdelningarna.
Monica Wiklund-Björkroos och Henrik Björkroos var nöjda efter dagens lopp.
– Vår tvååring All inclusive som vi är delägare i kvalade in i dag, säger de.
Guy Ahlqvist var inte lika nöjd. Hans bästa häst Mambo`s son har varit skadad hela året och inte kunnat springa.
– Men man kan ju se det som att jag har sparat åtta gånger 25 euro i startavgifter, säger han.

Färre besökare
Erika Santos brukar jobba som biljettförsäljare på travbanan och blir därför bjuden på festen av Paf. Hon tycker att det har varit lite färre besökare som gått förbi biljettluckan i år jämfört med tidigare år.
– Men det kan ju vara så att folk har lärt sig att köpa biljetterna i förväg också, säger hon.
Hästavelsföreningens ordförande Kjell Mattsson, verksamhetschef Jan Blomqvist och Jukka Nikula på Paf var över lag nöjda med årets säsong.
– Vi har haft åtta fina travtävlingar, men lite färre anmälda hästar jämfört med förra året, säger Blomqvist.
På spelfronten uppskattar de att det har skett en liten ökning från tidigare år. ATG-verksamheten har ökat och så fort loppen tv-sänds ökar antalet spelare. Norrmännen är aktiva spelare och spelar mer till Åland än vad svenskarna gör.
Nu blickar de fram mot en ny arbetsam säsong. Stadgeändringen som innebär att föreningen inte längre bara sysslar med trav utan även ridsport är de positiva till.
– Men det kommer att innebära en utmaning och ett merarbete, särskilt för verksamhetschefen, säger Kjell Mattsson.

TEXT OCH FOTO:

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax