DELA

Torggallerian öppnar i september

En ny galleria öppnar i stan i höst med både butiker och kafé.
– Vi vill aktivera centrum, säger Nils Lampi, vd för Wiklöf Holding.
För nio år sedan stängde livsmedelsbutiken Fokus ned i lokalerna på Torggatan 14. Länge stod det tomt innan Paf Casino flyttade in, men som bekant återfinns den verksamheten nu i Arkipelags byggnad.
Större delen av lokalerna, bortsett från Silja Lines kontor och Minna Rundbergs utrymme vid entrén, har stått tomt i drygt ett år. Nu har ägaren Wiklöf Holding bestämt sig för vad man vill göra; anpassa allt till en galleria.
Enligt den nuvarande skissen planeras sju stycken butikslokaler i storlek från 27 kvadratmeter upp till 117,9 kvadratmeter. Butikslokalerna omringar det kafé som är planerat. I västra delen av byggnaden finns gemensamma utrymmen för hyresgästerna, så som lager, omklädningsrum, dusch och lunchrum.


Stort behov
Torggallerian, som den ska heta, öppnar enligt planerna i september.
– Det blir bara stressigt om vi ska försöka få till det till sommaren, så vi har sagt september, säger Wiklöf Holdings vd Nils Lampi.
Men någon ny tanke är det inte.
– Idén på en galleria har funnits länge men vi har inte haft så bråttom att förverkliga den. Vi vill aktivera centrum och skapa ett litet krypin. Det här är något som är bra för Mariehamn.
Han säger att man vetat att det funnits ett intresse för projekt som det här.
– Det finns ett stort behov av mindre lokaler för affärsmän. Vi vänder oss inte till stora enheter utanför Åland, utan kanske till en hantverkare som behöver komma igång någonstans, och gärna centralt, säger Lampi.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

malin.tillstrom@nyan.ax