DELA

Tävling om sälbilder

Sälens återhämtning är temat för årets Östersjöns dag som firas den 21 mars på Åland. Därför utlyser de arrangerande föreningarna en fototävling på temat säl.
Så: Leta fram din bästa sälbild och skicka in den till Agenda 21-kontoret!
Egentligen firas dagen först den 22 mars, men Agenda 21-kontoret, Husö biologiska station, Ålands natur och miljö, Ålands vattenskyddsförening och Östersjöfonden väljer att tjuvstarta firandet kvällen före med program i stadsbiblioteket den 21 mars.
I år uppmärksammas det som natur- och miljöföreningarna ser som en positiv utveckling, nämligen sälens återhämtning från utrotningshotad på 1970-talet till dagens livskraftiga stam som till och med tillåter jakt.
I början av 1900-talet uppskattade man sälstammen i Östersjön till cirka 100.000 individer. På 70-talet räknade man med bara 3.500 individer – miljögifterna störde sälarnas fortplantning. I dag uppgår stammen till 10.000-20.000 sälar som fortsättningsvis påverkas av miljögifterna i Östersjön.
För laxfiskarna har sälarna blivit ett gissel. De begåvade djuren har lärt sig att äta direkt från havets smörgåsbord, laxnäten.

Recept på säl
Så här ser kvällens program på biblioteket ut:
 Sälforskare Olavi Stenman som har jobbat med Världsnaturfondens sälräddningsprojekt berättar.
 Bengt Häger informerar om säljakt förr.
 Tips ges om vad man kan använda sälen till i dag, matrecept till exempel.
 Diskussion ordnas om säljakt kontra sälskydd.
Under kvällen utses vinnaren i fototävlingen som går till så här:

Röstas fram
Leta fram din bästa sälbild. Lämna in den i A4-format till Agenda 21-kontoret, Norragatan 13, senast den 2 mars. Skriv namn och kontaktuppgifter på baksidan.
Bilderna ställs ut i Ålandsbankens fönster mot Torggatan under tiden 5-21 mars. Allmänheten får rösta fram sin favoritbild. Priset – en fin fotobok – delas ut under kvällen.
Östersjöns dag instiftades av Helcom och firas också på andra håll.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax