DELA

Talmän diskuterade vindkraft

Riksdagens vice talman Seppo Kääriäinen (C) var på Åland i går. Värd för besöket var lagtingets talman Roger Nordlund (C) och bland annat vindkraft dryftades.
Kääriäinen hann träffa vicetalmännen Gunnar Jansson (Lib) och Gun-Mari Lindholm (Ob) samt Viking Lines vd Mikael Backman.
– Vi har diskuterat vindkraft, elkabel, sjöfart och självstyrelsens utveckling, säger Roger Nordlund.
– Den politiska diskussionen har varit konstruktiv, tycker Seppo Kääriäinen.
En fråga som är högaktuell just nu är den om Åland ska inkluderas i inmatningstarifferna för vindkraft och på det sättet få statligt stöd för förnyelsebar energi. Enligt Ålandsdelegationen är det möjlig – men Åland omfattas inte av det förslag som regeringen lägger fram i höst.
Seppo Kääriäinen säger att regeringen måste diskutera frågan ”så att lösningen är positiv för Åland”. Men mer vill han inte kommentera ärendet just nu. Under dagen besökte han Båtskären för att studera vindkraftsutvecklingen tillsammans med Ålands vindenergiandelslags vd Henrik Lindqvist.
– Jag har varit objekt för en del lobbyverksamhet i dag så jag vill inte säga mer. Men jag förstår de åländska synpunkterna. Riksdagens politiska vilja är positiv. (ak)