DELA

Svibybrand påskyndar räddningssamarbete

Kommunerna lyckades inte nå ett avslut inom utsatt tid i samarbetsplanen för det åländska räddningsväsendet. Ålands landskapsregering blandar sig nu i frågan efter branden i Jomala Sviby i måndags.
De åländska kommunerna har under tre år arbetat med att få till stånd en samarbetsplan för en för hela landskapet gemensam kommunal räddningsmyndighet. Planen skulle ha färdigställts i slutet på förra året, men man har inte kommit överens.
– Det finns ett visst motstånd ute bland kommunerna. Man känner att det inkräktar på deras områden. Men det handlar om att den administrativa delen ska sättas på en gemensam enhet medan den operativa delen fortsättningsvis sköts ute hos kommunerna, säger kansliminister Roger Eriksson (Lib).
Eriksson har under veckan befunnit sig i Åbo men har via medierna tagit del av den brand som uppstod hos en privatperson i Jomala Sviby i måndags och som ödelade värdefull egendom.
– Som jag förstått det finns antydningar om ett problem i distriktuppdelningen, säger han.

Arbeta i samråd
Det gör att landskapsregeringen nu ska påskynda processen om en samarbetsplan.
– Kommunerna har kommit ganska långt och de ska fortsättningsvis få jobba vidare med frågan i samråd med oss. Om det finns behov går vi in och gör en större arbetsinsats, säger Roger Eriksson.
Finns en ny tidsplan?
– Vi trycker på, men en tidsplan diskuterar vi när jag är tillbaka från Åbo, säger Eriksson.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax