DELA

Svensk brottsling fast med hjälp av åländsk polis

Med hjälp av den åländska polisen kunde en av Sveriges mest eftersökta brottslingar gripas i lördags efter sju år på flykt.
Den 32-åriga finska medborgaren har flera gånger utpekats som en av Sveriges mest eftersökta rymlingar i kvällspressen. Den 25 november 2002 rånade han tillsammans med en annan man Handelsbanken i Haparanda och hotade personalen med ett avsågat hagelgevär.
Männen fick med sig 50.000 kronor och körde med snöskoter över isen till Finland där de försvann.
Så småningom åkte mannen fast och dömdes till fyra och ett halvt års fängelse för grovt rån. Fast den 22 juli 2004 rymde han från Härnösandsanstalten genom ett öppet fönster och lyckades hålla sig undan polisen i sju års tid.
Så i lördags kväll var en civil patrullbil ute på Hisingen utanför Göteborg och upptäckte ett bråk utanför en bowlinghall. En av männen försökte smita därifrån i sin bil. Polisen hindrade honom och han visade upp ett finsk körkort som var tio år för gammalt.


Hjälp fanns på Åland
Mannen fick följa med in på stationen och Anders Eriksson på Hisingspolisen ringde till Ålands polismyndighet för att kunna tala med en svensktalande person med tillgång till det finska polisregistret.
Med den åländska polisens hjälp konstaterades det att körkortet var en förfalskning. Bilden föreställde den förrymde bankrånaren medan personuppgifterna tillhörde en helt annan finsk medborgare som dessutom var tio centimeter längre än mannen på stationen.
Läs mer i papperstidningen!

Linnea Friman