DELA

Sundblom-stipendium för nya vinklar

”För att uppmuntra ett författarskap som ger ständigt nya infallsvinklar på världen och på det åländska”.
Bland annat så motiverades att författaren Leo Löthman fick årets stipendium från Julius Sundbloms minnesstiftelse.
Musik, tal och givetvis en fängslande berättelse av stipendiaten Leo Löthman bjöds det på i går i Alandicas vita teatersal, när det var högtidlig utdelning av Julius Sundbloms stipendium.
Julius Sundbloms minnesstiftelse beskrivs som ” en åländsk stiftelse för kultur, språk och självstyrelseutveckling på Åland”.
– I höst är det 20 år sedan stiftelsen grundades för att hedra Julius Sundbloms minne och kulturella gärning, berättar stiftelsens styrelseordförande Ann-Christin Waller, tillika barnbarn till Julius Sundblom.
Waller berättade att hennes farfar troligen skulle vara mycket glad och stolt, men samtidigt lite förvånad över att det skulle finnas en stiftelse i hans namn som delade ut stipendium.
– För min farfar prioriterade inte att göra pengar, säger Ann-Christin Waller, och lockar publiken till skratt.

Hedrad
– Och jag tror han skulle skriva en av sina brännande ledare om hur stort och viktigt det är för Åland att det skulle finnas fler privata donationer för att möjligheter för kulturlivet. Vi i styrelsen hoppas att stipendiaten tar stipendiat som en bevis på vår uppskattning, säger Ann-Christin Waller, när diplom, check och blommor ges till författaren Leo Löthman.
– Jag känner mig både hedrad och glad. Jag har ju som författare givits möjlighet att förkovra mig i sparsamhetens dygder, säger han med glimten i ögat.
Som en sann berättare fängslar Leo Löthman publiken genom att dela med sig av en episod om just sparsamhet, ur sin senaste bok Odjur. Vi får följa med till Sund Hulta, en natt med snöoväder under tiden för andra världskriget, när det är dags för Milda och Gottfrid att få tillökning i familjen.

ANNA BJÖRKROOS