DELA

Subutex-åtalad är försvunnen

I går fortsatte rättegången mot de sju personer som står åtalade för narkotikabrott på grund av inblandning i den såkallade Subutexhärvan.
Fortfarande saknas dock en av de åtalade.
När rättegången inleddes i fredags saknades en av de åtalade. Därför beslöt rätten att fortsätta förhandlingarna på tisdagen för att mannen skulle hinna hämtas från riket. Polisen har dock inte lyckats hitta mannen och därmed närvarade han inte heller vid gårdagens rättegång.
Mannen är en av de huvudmisstänkta och han är åtalad i två olika ärenden, på tre åtalspunkter. Dels åtalas han för två narkotikabrott, dels för ett grovt narkotikabrott.
Enligt åklagarens beskrivning av det första narkotikabrottet har mannen tillsammans med en annan man och en kvinna fört in 88,5 tabletter Subutex i landet den 16 januari i år, ett brott som han medgett i polisens förundersökning. Det andra narkotikabrottet utfördes enligt åklagarens gärningsbeskrivning genom att mannen tillsammans med två andra män i ett brev förde in 198 tabletter Subutex och 62 stycken Rohypnol till landet den 11 april i år. Även detta brott har mannen medgett i förundersökningen.


Vittnen hördes
När det gäller åtalet för grovt narkotikabrott har mannen enligt åklagarens beskrivning tillsammans med en annan man
n fört in 40–100 Subutextabletter genom att skicka ett brev till en tredje person,
n vid åtminstone tre tillfällen fört in 30–70 Subutextabletter per gång och
n vid ett tillfälle skaffat 30–40 Subutextabletter i Sverige och sedan låtit en annan, inte namngiven, person föra in dem i landet.
Dessutom skall han den 15 januari i år tillsammans med två andra män fört in 87–89 Subutextabletter och 10–20 flunitrazepamtabletter i landet. Han skall också tillsammans med fyra andra män ha sålt narkotika vidare till andra. I polisens förundersökning medgav mannen även detta brott.
Rätten beslöt i går att fortsätta höra vittnen trots att mannen var frånvarande. Mannen behöver dock höras innan rättegången kan avslutas så rätten sammanträder på nytt på fredag då man förhoppningsvis har fått tag på honom.

MALIN LUNDBERG