DELA

Studiestöd kan dröja ända till november

Oavsett om du redan lämnat in din studiestödsansökan eller inte får du vara beredd att vänta längre än tidigare år, kanske ända till november innan du får dina pengar.
Detta beror mycket på den pressade personalsituation som just nu råder hos Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet.
Ringde man till Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams) under fredagen möttes man av myndighetschef Casper Wredes röst i luren.
– Sitta i receptionen har jag fått göra i flera veckor nu, folk måste ju få ta lunch, och vi har så få på jobb att man får ta i och hugga där det behövs, säger han.
Just nu handlar många av samtalen han tar emot om studiestöd och studiestödsrelaterade frågor. Några är väldigt upprörda och uppgivna över informationen Ams precis gått ut med: Studiestödet dröjer mer än vanligt i år, har man otur kan man få vänta ända till november innan man får någonting alls.
Något som skapar stora problem för många fattiga studerande. För trots att stödet betalas ut retroaktivt, det vill säga i efterhand, är det många stora utgifter som breder ut sig i början av terminen. Hyror måste betalas, studielitteratur inhandlas och kylskåpet fyllas på.
– Vi säger att det tar ungefär tre månader, men så länge ska det inte behöva ta. Tre månader är nämligen maxtiden för vad en myndighet får på sig att fatta ett beslut. Vad som kommer hända är att man istället för att vänta sex veckor kanske får vänta tio veckor istället. säger Wrede.
Läs mer i papperstidningen!

Madelen Holmström