DELA

Stubb värmde upp med Holmén

Utrikesminister Alexander Stubb inledde sin Ålandsvisit med en 15 kilometers runda med Janne Holmén.
– Man måste röra på sig om man ska orka, säger Stubb.
EU:s yngste utrikesminister, Finlands Alexander Stubb, befinner sig sedan i morse på Åland. Han är huvudtalare på Ålands landskapsregering och utrikesministeriets seminarium om Ålands demilitarisering och neutralisering som pågår i Självstyrelsegården klockan 13.30-15.15 i dag och är öppen för allmänheten.
Stubb landade på Mariehamns flygplats klockan 09.20 och bytte direkt om till löparkläder. På flygplatsen väntade Ålands löparess Janne Holmén.
– Jag och andra finländska löpare blev inbjudna till Bryssel för några år sedan när Stubb fortfarande var Europaparlementariker där. Jag hade inte tid då, men sa att jag gärna springer med honom en annan gång, säger Holmén.

Lätt träning
Ålänningen, bosatt i Uppsala, har efter det sprungit med Stubb både i Helsingfors och i Stockholm.
Kom du till Åland enbart för det här i dag?
– Jag hade lite annat som måste fixas här, så då passade jag på att komma nu och visa honom lite träningsställen, säger Holmén.
Hur är Stubb som löpare?
– En ivrig motionär. I dag kör vi en ganska lätt träning eftersom han har en tävling i helgen. Vi springer cirka 15 kilometer tillsammans, sedan fortsätter jag lite längre eftersom jag förbereder mig för Lidingöloppet som jag ska springa i höst, säger Janne Holmén.

Champagnelunch?
Alexander Stubb skämtar till det när han kommer ut i flygplatsaulan med full löparmundering.
– Vad är de mest kända grejerna på Åland? Champagne och Janne Holmén. Nu hoppas jag på champagne till lunch, säger Stubb och skrattar.
Han berättar att han hållit kontakten med Janne Holmén sedan de första gången träffades.
– Både gällande forskningsfrågor och löpning. Jag brukar skicka mina resultat till Janne, har alltid läst hans kolumner i tidningen Juoksia och har dragit genom hans bok.
Det finns en anledning till att han springer så pass mycket och han ser till att han hinner kombinera det med arbetet som utrikesminister.
– Som i dag. Jag steg upp 05.30, vid midnatt går jag och lägger mig i Georgien och i morgon kväll är jag tillbaka i Helsingfors. Man måste röra på sig om man ska orka, säger Alexander Stubb.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax