DELA

Strejkvarsel till första mars

Sjömansunionen varslade i går om strejk på skärgårdsfärjorna.
Varslet, som lämnades på unionens och landskapets första möte om besättningens löneförhöjning, kom som en total överraskning för ålänningarna.
Besättningen på skärgårdsfärjorna vill ha samma löneförhöjning som de som seglar i utrikessjöfarten har förhandlat sig till. Kommer man inte överens med landskapet om förhöjningen stannar trafiken om mindre än två veckor.
– Det handlar om 1,7 procent eller minst 31 euro per person och månad. Det är samma löneförhöjning som i alla andra kollektivavtal utom det för de färjanställda där summan är lite högre, säger sjömansunionens ordförande Simo Zitting.
Unionen sade för några veckor sedan upp gällande avtal med landskapsregeringen för att kunna förhandla om just löneprocenten ombord på skärgårdsfärjorna.


Första gången
I går träffades parterna för första gången på ett möte i Helsingfors. Landskapsregeringen representerades av avtalschef Sara Karlman och sjötrafikchef Bo Karlsson.
– De fick strejkvarslet på mötet och unionen postade det också till Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib) som har avtalsfrågorna på sitt bord.
– Vi nåddes alltså av ett strejkvarsel innan våra förhandlare ens hade hunnit hem för att diskutera frågan med berörda beslutsfattare och politiker.


Känns forcerat
Mats Perämaa anser att själva lönekravet från sjömansunionen inte är någon konstig utgångspunkt i förhandlingssammanhang.
– Men jag är förvånad över att man inleder så abrupt med ett strejkvarsel på allra första mötet. Tempot känns något forcerat, säger han.
– Målet med förhandlingar är att nå fram till ett resultat. Då borde man väl inleda med att diskutera och inte med att lämna ett strejkvarsel, säger finansministern.
Men sjömansunionen anser att det inte finns tid för några diskussioner.


Nytt avtal
– Vi har ju sagt upp avtalet från och med den första mars, efter det är inga bestämmelser längre i kraft. Det är mindre än två veckor dit, säger Simo Zitting och tillägger att sjömansunionen har som princip att deras medlemmar aldrig skall segla utan ett giltigt kollektivavtal.
– Nu krävde landskapets förhandlare att vi skulle gå igenom hela kollektivavtalet, de hade till och med med sig ett förslag till nytt avtal. Men det kan man diskutera en annan gång. Den här frågan handlar uteslutande om lönejusteringarna, prisuppgörelsen måste bli klar först, säger Zitting.
Sjömansunionen har mellan 65 och 70 medlemmar på skärgårdsfärjorna.Titte Törnroth-Sarkkinen