DELA

Stickepidemi blev tröjor till Etiopien

När en kvinna i Etiopien föder ett barn på BB kan hon snart få omtanke och värme i form av en tröja från Åland. Inte mindre än 686 småbarnströjor har kvinnor stickat under hösten. Nu sänds de iväg. Med kärlek.
Det blev en formidabel stickepidemi av uppropet från denna syjunta att sticka tröjor eller koftor till Etiopen. Juntan räknar med att omkring 50 åländska kvinnor har engagerat sig.
– När man får något konkret att arbeta med så ställer folk upp fantastiskt fint, säger Sirkka Liisa Enqvist i juntan, som nu vill tacka alla som hjälpt till.


686 tröjor
Tröjorna har lämnats in till Mariehamns pastorskansli och nu har man fört dem hem till Marianne Bergman och räknat dem.
Hela 686 stycken blev resultatet. I hela Finland pågår samma kampanj. Där har man skickat in 25.000 tröjor.
Tröjorna är först och främst tänkta som gåvor åt nyfödda och deras mödrar. Kvinnorna föder inte alltid på BB, tröjorna är ett sätt att locka dem till BB och en säkrare förlossning där.
– Många av tröjorna är så töjbara att de kan användas i flera år, säger Marianne Bergman och visar genom att dra i en tröja.


Stor tröja
Marianne Bergman har själv stickat en tröja till sig själv i samma modell, med stickor nummer sju och garn från Emmaus.
Emmaus ska också hjälpa till med att vacuumförpacka tröjorna.
I juntan finns förutom kvinnorna på bilden Riitta Ekström, Seija Sandell och Päivi Häggblom. De flitigaste har stickat 30 tröjor vardera, eller ännu mer.
Den som fortfarande vill sticka tröjor till nyfödda i Etiopien kan få instruktioner på finska på www.tuppurainen.fi

Text och foto:


Kiki Alberius-Forsman

kiki@nyan.ax