DELA

”Stark kandidat” kan söka stadsdirektörstjänst

Kimitoöns kommundirektör Tom Simola var ”en stark kandidat” när stadsdirektörstjänsten i Mariehamn skulle tillsättas 2007.
Då lämnade han inte in sin ansökan – men nu är läget annorlunda.
– Jag skall fundera på saken, säger han till Nya Åland.
När förra stadsdirektören Ritva Sarin Grufberg gick i pension 2007 var Tom Simola en stark kandidat till posten. Det säger stadsstyrelsens ordförande Johan Ehn (FS).
Men Simola var inte en av de 21 personer som sedan sökte tjänsten. Han var då kommundirektör i Kimito på Finlands sydkust och hade fullt upp med en kommunsammanslagning. Kimito, Dragsfjärd och Västanfjärd skulle bli en kommun.
Han tog kontakt med staden och visade sitt intresse för stadsdirektörstjänsten. Men om han hade sökt och sedan fått den hade han fått lämna arbetet med kommunsammanslagningen innan alla bitar fallit på plats.
Sammanslagningen genomfördes 2009 och Tom Simola är numera kommundirektör för Kimitoön med cirka 7.500 invånare. Han vet att Mariehamn söker en ny stadsdirektör efter Bjarne Pettersson, som går i pension i april.
Och den här gången kan han tänka sig att söka jobbet. Han ser staden som en spännande knutpunkt mellan Sverige och fastlandet.
– Det händer många intressanta saker där, säger Simola till Nya Åland.
Tjänsten annonserades ut häromveckan och ännu har inga kandidater gett sig till känna. Ett namn som nämnts i stadshusets korridorer är stadens kanslichef Emma Dahlén.
– Hon är en kunnig och självsäker människa som nog vill ha en ganska högt uppsatt post. Och hon är en god kommunikatör, säger en av Nya Ålands källor, som också tycker att Tom Simola är ”ett väldigt bra namn”.
Nya Åland nådde inte Emma Dahlén för en kommentar på onsdagen.
Ansökningstiden går ut den 30 september och tjänsten tillsätts på sju år.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom