DELA

Stallhagen vill återskapa vrakölet

Jästkulturerna från ölet som hittades i den så kallade champangegaleasen kan ligga till grund för en nyhet på Stallhagen.
– Dröjer det för länge kan det bli komplicerat, alla vill ha sin sked i soppan, säger tf vd Janne Laiho.
Vid bärgningen från champangegaleasen hittade man nyligen tre eller fyra flaskor som innehöll en dryck som man förmodar att är öl.
– Men man kan ju inte veta med hundra procents säkerhet att det är öl det handlar om. Flaskorna har legat på botten i 200 år och kanske är det bara saft? Det man har att gå på är dem som smakat någon droppe, säger Janne Laiho, tillförordnad vd på bryggeriet Stallhagen.
Det ligger i hans och företagets intresse att förvalta fyndet. Visar det sig vara öl i flaskorna finns en möjlighet att återskapa drycken.
– Vi har varit i kontakt med våra samarbetspartners vid VTT, Statens tekniska forskningscentral. Deras laboratorium kan forska i allt, men de gör ingenting gratis utan kräver förstås pengar, säger Laiho.
Laboratoriet skulle kunna plocka fram beståndsdelarna ur ölets jästkulturer.
– Med sin vetenskapliga kunskap kan de få ut ganska mycket, även från vilka områden malten och humlen kommer från. Kanske inte den exakta sorten, men åtminstone tidsepok och plats. Det finns frågetecken kring jästen, men det är möjligt att stammen finns.
Om ni vänder er till VTT, vad handlar det om för kostnader och vem betalar?
– Mycket spännande fråga. Vi har frågat VTT vad det skulle kosta, men de vet inte själva. Det är inte varje dag de får sådana här offertförfrågningar, så de vet inte själva vad som krävs i en sådan analys. Det viktigaste nu är att få beslutet från Åland, sedan får vi diskutera finansieringen.
Läs mer i papperstidningen!

Malin Tillström