DELA

Stadssossar gjorde skuggbudget

Socialdemokraterna i stadsstyrelsen vill investera nästan 10 miljoner euro mindre under de tre kommande åren än vad stadsstyrelsens majoritet är beredd att göra.
Det framgår av den skuggbudget som partiet gjort upp. Nu inbjuds andra partier till diskussion.
I går berättade Nya Åland om stadsstyrelsens förslag till budget för nästa år. Socialdemokraterna i stadsstyrelsen är av annan åsikt än majoriteten om investeringstakten och den massiva skuldsättning som följer i dess spår.
I går förklarade partiordförande Camilla Gunell och stadsstyrelseledamöterna Karl-Johan Fogelström och Barbro Sundback närmare vad de vill – och framför allt vad de inte vill.
– Vårt budgetförslag skiljer sig så pass mycket från de andra partiernas och vi vill visa att det finns en skillnad i den ekonomiska politik vi för.
Huvudmålet är att behålla dagens servicenivå och göra nödvändiga investeringar i barnomsorg, skola, äldreomsorg och nya bostadsområden utan att för den skull äventyra stadens ekonomi, förklarar de.
– Vi vet sedan tidigare att staden klarar av att investera cirka 8 miljoner euro per år med bibehållen servicenivå och utan att bli överskuldsatt. Om vi behåller den takten får vi också ihop de 1-2 miljoner euro per år som behövs som buffert.
Stadsstyrelsen föreslår däremot investeringar på totalt 31,7 miljoner euro 2011-13. I sossarnas skuggbudgetförslag uppgår investeringarna till 22 miljoner euro.
– Majoritetens förslag innebär att skuldbördan per mariehamnare ökar till 3.300 euro, vilket är alldeles för högt enligt Finlands kommunförbunds normer. Med vårt förslag stannar skuldbördan på 2.676 euro per invånare.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre